Stonewall AS

Høringssvar: forslag til endring av eiendomsmeglerforskriften



Stonewall AS ved Eiendomsmegler Sturla Flem Rinvik foreslår sløyfet ordlyden:
”eller organisasjon som representerer eiendomsmeglingsforetak eller personer som nevnt i første ledd. Forelesninger på kurs som nevnt i forrige punktum regnes som relevant etterutdanning på lik linje med deltagelse” i forslag til ny § 4 -10 2 ledd

Bakgrunn for forslaget
Forslagstiller mener ovennevnte ordlyd lett kan misbrukes i retning av å redusere kvaliteten på etterutdanning av eiendomsmeglere og således vil gå imot lovgivers intensjon og bransjens sterkt trengende kompetanse og omdømme anseelse.

Med eksisterende forslag til ordlyd vil eiendomsmeglerforetakene altfor enkelt kunne oppfylle opplæringskravene for deres ansatte ved å leie inn en hvilken som helst foreleser a 6,5 t i forbindelse deres årlige salgs ”Kick off” arrangementer som går av stabelen i begynnelsen januar.

Forøvrig sees ingen grunn til at personer nevnt i første ledd eller organisasjoner som representerer eiendomsmeglingsforetak skal favoriseres fremfor eksisterende kursleverandører og utdanningsinstitusjoner.

Av omtalte organisasjoner eksisterer i dag kun EFF hvis organisasjon har én - 1 - person ansatt, hovedsakelig finansiert av bankenes meglerfilialer. Det er velkjent at bankenes økonomiske hovedinteresse til eiendomsmegling skyldes tilstedeværelse av filial distribusjonssystemet, forbrukerfinansiert markedsføring av bankenes merkevare og salg av lån, penger.

Hva angår all læring er det et særdeles viktig at denne er uavhengig, selvkritisk og objektiv. Dersom Kredittilsynet ikke stiller strenge krav til opp læringsplaners innhold, objektivitet og uavhengighet mener vi dette til syvende og sist kan gå utover lovgivers intensjon om en sikker, ordnet, effektiv og uhildet form for mellommannsvirksomhet.

Det er i vår tro at heller ikke foretakene på lang sikt er tjent med å kunne oppfylle krav om opplæring av deres ansatte på en så lettvint måte.

stonewall.pdf