Gabler & Partners AS

Høring Forslag til endring av kapitaldekningsforskriftene


Vi viser til finansdepartementets høringsbrev av 15 desember 2008, med svarfrist 17 desember.

Finansdepartementet ønsker å endre kapitaldekningskravet for pensjonskasser slik at garantier for fordringer på kredittinstitusjoner som er stillet som følge av midlertidige krisetiltak, ikke skal gjelde.

Situasjonen er oppstått fordi den norske regjering har valgt å innføre andre tiltak enn det regjeringer i andre europeiske land og USA har innført. Regjeringen har ikke ønsket å garantere og baserer systemet i Norge på private garantiordninger. Pensjonskassers innskudd i norske banker er dekket av Bankenes Sikringsfond. Det er imidlertid klart at mange i markedet tror at Bankenes Sikringsfond er eksplisitt garantert av Staten, og at andre mener at Bankenes Sikringsfond har en implisitt statsgaranti. Bankenes Sikringsfond har ikke statsgaranti og har i kapitaldekningsregelverket samme vekting som en bank. Da er det naturlig for en pensjonskasse som mottar en betydelig innbetaling å plassere denne innbetalingen så sikkert som mulig tatt i betraktning regler for ”største engasjement” og behovet for kapitaldekning.

Det fremgår tydelig av forslaget at formålet er å bedre konkurransesituasjonen for norske kredittinstitusjoner. Vi vil også hevde at en bedring i konkurransesituasjonen også gjelder norske statsobligasjoner. Vi vil hevde at er slikt formål ikke kan brukes for å regulere norske pensjonskasser som er underlagt EUs pensjonskasse direktiv og at forslaget til regulering bryter med direktivet.

Når det gjelder selve teksten noterer vi at teksten referer seg til kredittinstitusjoner. Det betyr at garantier rettet mot for eksempel bilindustrien vil gjelde.

Høringen gir ingen veiledning i hva en skal forstå som ”midlertidige krisetiltak”. Det vil da være opptil FD, Kredittilsynet eller institusjonen selv å definere på vegne av andre regjeringer hva som skal forstås som midlertidige krisetiltak. Det er meget viktig at denne retten ikke benyttes til å kreve at investeringer og garantier dermed skal forhåndsgodkjennes, og dermed medvirke til å redusere den frie kapitalflyt inne EØS.

Dette betyr etter vår mening at forskriftsendringen må i seg selv tidsbegrenses. Dette fremmes nå som en hastesak for å sikre kapitaldekning pr 31.12.2008. Innen 30.5.2009 bør forskriften gjennomgås på nytt. Det bør eksplisitt innføres en tidsbegrensning da ”ingenting er så permanent som det midlertidige”. I tillegg bør det klart fremgå hva som skal defineres som garantier underlagt midlertidige krisetiltak. Finansdepartementet bør selv beslutte om en annen stat har gjennomført tiltak ordning faller innenfor regelen om ” midlertidige krisetiltak” og disse vedtakene skal sendes ut. Dermed er det norske myndigheter som defineres hva som er ”midlertidig krisetiltak” og ikke institusjoner.

I forskrift 22. desember 2006 nr. 1616 om minstekrav til kapitaldekning i forsikringsselskaper, pensjonskasser, innskuddspensjonsforetak og holdingsselskap i forsikringskonsern endres § 5 bokstav A som følger:
Fordringer på og fordringer garantert av De europeiske fellesskap samt stater og sentralbanker innen EØS eller OECD-området med unntak av stater som har reforhandlet sin utenlandske statsgjeld de siste 5 år. Frem til 30.5.2009 kan det ikke tas hensyn til garantier for fordringer på kredittinstitusjoner som er stillet som følge av midlertidige krisetiltak. Finansdepartementet skal offentliggjøre og eksplisitt navngi de krisetiltak som etter denne forskriften skal ansees som midlertidige krisetiltak.

Denne uttalelsen er avgitt av Gabler & Partners AS. Vi mottar ikke betaling eller andre former for kompensasjon fra noen for å fremsette disse synspunktene. Gabler & Partners AS er forsikring- og reassuranseformidler og rådgivende aktuarselskap for private og kommunale pensjonskasser.

 

gabler.pdf