Norges Bank

Høring - forslag til endringer i kapitalkravsforskriften


Finansdepartementet ber i brev av 15. desember 2008 om merknader til ovenstående lØring. Brevet inneholder flere gode argumenter for at finansinstitusjoner og verdipapirforetak ved beregning av kapitaldekning ikke skal ta hensyn til statlige garantier som er stilt som følge av midlertidige krisetiltak. Ved er i hovedsak enig i forslaget. Det er imidlertid to forhold som bør tas med i den samlede vurderingen:

  • Kredittilsynet skriver at bortfall av kapitalkrav på midlertidig statsgaranterte lån kan gjøre det mindre attraktivt for norske finansinstitusjoner å investere i banker uten statsgaranterte Iån. Dette kan spesielt være tilfelle under den pågående finanskrisen hvor bankene har blitt mindre villige til å ta risiko. Bankene vil imidlertid vurdere avkastning og risiko relativt til andre alternative plasseringer. Statsgarantien gir et kraftig fall i avkastningen ettersom risikopremien reduseres med garantikostnaden. Dersom midlertidig statsgaranterte lån likevel fremstår som et attraktivt investeringsobjekt, vil økt etterspørsel redusere risikopremien ytterligere. Ut fra en vurdering av avkastning og risiko vil derfor ikke lån som er statsgaranterte som følge av finanskrisen nødvendigvis være mer attraktive investeringsobjekt enn plasseringer i norske banker. Det har for eksempel ikke tidligere vært et problem at bankene investerer for mye i statspapir eller andre statsgaranterte lån.
  • Kredittilsynet viser videre til at risikopåslaget for banker som har finansiert seg med lån med statsgaranti har resultert i høyere rente enn den renten som den aktuelle staten må betale ved låneopptak. Dette avviket skyldes ikke nødvendigvis høyere kredittrisiko. Avviket skyldes trolig likviditetsrisiko, juridisk risiko m.v., og gir derfor ikke grunnlag for at statlige garantier ved krisetiltak skal behandles forskjellig fra andre statlige garantier ved beregning av kapitaldekning.
     

 

 

nb.pdf