Oslo Børs

Høring - forslag til endringer i verdipapirforskriftens regler om lydopptak


Oslo Børs viser til finansdepartementets høringsbrev av 19. september 2008 vedrørende endringer i verdipapirforskriftens regler om lydopptak med endringsforslag. Høringsfrist er satt til 19. desember 2008.

Behovet for endringer

Oslo Børs har i samarbeid med Økokrim og Kredittilsynet tidligere vurdert de foreslåtte utvidelser i Evalueringsrapporten fra 2007 og er positiv til forslagene, i det en antar at utvidelsene vil fasilitere kontrollkjedens arbeid mot verdipapirkriminalitet og kvalitetssikre markedsatferd. Imidlertid må forslagene sees i sammenheng med og vektes mot annen regulering og i forhold til personvernhensyn.
Se http://www.regjeringen.no/pages/1991645/rapport.pdf

Kommentarer til relevante endringsforslag


Lydbåndopptak har betydelig bevisverdi i saker etter verdipapirhandelloven.
Innholdet av dokumenterte og ikke dokumenterte samtaler er derfor tema for bevisbedømmelsen i overtredelsessaker og vil ofte være avgjørende for utfallet.

Ny § 10-31 i verdipapirforskriften

Lydopptak av telefonsamtaler. 1.ledd

Oslo Børs er enig i at kravet til opptak utvides til også i praksis å gjelde mobiltelefon. Det er vår erfaring at verdipapirforetak regelmessig ikke kan fremskaffe lydopptak av kundesamtaler, fordi samtalene har blitt gjort på en telefonlinje det ikke er gjort opptak av, oftest meglerens mobiltelefon. I mange tilfeller er det kun selve ordren det foreligger opptak av, mens det åpenbart har foregått utapete telefonsamtaler på mobiltelefon i tilknytning til ordreinnleggelsen som kan være avgjørende bevis i undersøkelsessaker Det finnes også en rekke saker der den tapede telefonen velges bort, fordi man ikke ønsker opptak av det som skal sies. Det avtales derfor samtale på utapet telefon.
 
En eventuell endring av lydopptaksforskriften vil kunne bedre situasjonen, både ved at flere samtaler som utgjør ordreinnleggelsen tapes, men også ved at det blir mer komplisert velge seg bort fra opptak i tilfeller der det er opportunt. Samtidig økes oppdagelsesrisikoen for brudd, fordi utgangspunktet nå er at alle telefonsamtaler i tilknytning til ytelse av investeringstjenester skal tapes.

Dokumentasjon av andre tekniske kommunikasjonskanaler enn telefon. 2. ledd
Oslo Børs er enig i at også denne kommunikasjonen lagres. Valget av teknisk transportmiddel for kommunikasjon bør ikke være avgjørende for om informasjonen lagres eller ikke.

Ny § 10-32 i verdipapirtorskriften

Endringsforslaget tar sikte på lette søkearbeidet i forbindelse med undersøkelser. Oslo Børs antar at utvidelsen av forskriften på dette området vil forenkle arbeidet med lagret informasjon og bifaller dette.

Oppheving av unntakene for verdipapirforetak, kredittinstitusjoner og filialer med begrenset tjenestespekter

Oslo Børs er enig i forslaget som en pragmatisk konsekvens av handelsvirksomheten foretakene driver. Agenter som driver samme type virksomhet må naturlig ha det samme ansvar som prinsipalen for dokumentasjon.

Forholdsmessighet

Oslo børs ser få betenkeligheter med forslagene som relaterer seg til elektronisk kommunikasjon som e-post, etc. Imidlertid ønsker vi knytte noen kommentarer til utvidelsen av lagringsbestemmelsen som relateres til samtaler.

Det synes for oss klart at de foreslåtte endringer i verdipapirforskriften vil medføre at en betydelig større mengde private samtaler vil måtte lagres overtid i foretakene. Både fordi ett større persongalleri skal overvåkes, men mest fordi mobiltelefoner som brukes i arbeid i praksis vil omfattes. Samtidig som privat fasttelefoni blir stadig sjeldnere baserer mange seg på kombinere bruk av sine mobiltelefoner i jobb og fritid, noe som vil være hovedregelen snarere enn unntaket.

Mobiltelefon er i dag ett redskap som inngår i en personlig sfære og brukes på langt flere områder enn telefoni. Selv om det i dag vil være mulig, om enn noe omstendelig, reservere seg mot at privatnummer tapes, vil man ikke kunne antesipere alle innkommende anrop og slett ikke anonyme telefonnummer. Totalt tror vi ikke slike reservasjoner vil være praktisk, og i den utstrekning man bruker jobbmobil privat, vil samtalene tapes. Resultatet kan bli lagring av en stor mengde informasjon av personlig karakter (overskuddsinformasjon). Dette er i seg selv betenkelig og den individuelle belastning må stå i forhold til det samfunnsgode man søker å oppnå.
 
Verdipapirforetak omsetter verdier for mange milliarder kroner hver dag. Ansvaret er stort. I en slik situasjon legger en til grunn at ansatte i verdipapirforetak som deltar i samtaler i tilknytning til yting av investeringstjenester må tåle noe mer kontroll enn gjennomsnittsborgeren.

Man kan også velge overvåkningsaspektet bort ved å dedikere en egen mobiltelefon til rent private formål. Praksis har vist at det ikke er noen annen praktisk måte å sikre informasjon om ordreinnleggelser enn å tape de telefoner som brukes til det. Tempoet i handelen og det økte omfanget gjør mer manuelle rutiner ubrukelige. Norge har i flere år ligget foran andre markeder i å innføre ett forbedret kontrollregime på verdipapirområdet og arbeidet har økt aktorens tillit til markedsplassen.

Etter en totalvurdering og i tråd med tidligere innstillinger tiltrer Oslo Børs Kredittilsynets forslag til verdipapirforkriftsendringer.

 

oslobors.pdf