Statistisk sentralbyrå

Høring - tiltak for å bedre konkurransen i markedet for fripoliser og pensjonskapitalbevis


Vi viser til tilsendt høringsnotat fra Finansdepartementet datert 1. juli 2008 om forslag til tiltak for å bedre konkurransen i markedet for fripoliser og pensjonskapitalbevis.

Statistisk sentralbyrå har ingen direkte synspunkter til tiltakene som foreslås. Vi ønsker imidlertid å benytte anledningen til å påpeke behovene for et omfattende pensjonsregister, hvor pensjonsrettigheter opptjent både i offentlig og privat sektor inngår. Spesielt er det viktig med en bedre registrering av tjenestepensjonsordningene i privat sektor inkludert fripoliser og pensjonskapitalbevis.

Statistisk sentralbyrå har tidligere påpekt disse behovene i forbindelse med høringen til NOU 2005:15 - Obligatorisk tjenestepensjon avgitt 5. august 2005. Vi ser også at Stortinget har vedtatt en intensjon om et fripoliseregister i forbindelse med behandlingen av St. meld. nr. 12 (2004-2005), og behovene for et omfattende pensjonsregister er gjentatt av Regjeringen i St. meld. nr. 5 (2006-2007).

Et sentralt pensjonsregister vil være nyttig for å sikre konkurransen i markedet for fripoliser og pensjons-kapitalbevis, og det vil øke fleksibiliteten i arbeidsmarkedet ved at rettighetene blir registrert uavhengig av hvor arbeidstakerne jobber. Som påpekt i forbindelse med høringen i 2005, vil et bedre register for private tjenestepensjonsordninger imøtekomme klare samfunnsmessige behov for statistikk og analyse. Alle pensjonsrettigheter bør registreres på individnivå samtidig som det blir innhentet informasjon om de ulike ordningene på foretaksnivå.

Helhetlig statistikk og analyser av levekår, fordeling, inntekt, formue og sparing er avhengig av god informasjon om årlige innskudd til pensjonsordninger, opparbeidede rettigheter og fremtidige utbetalinger. Opplysninger på foretaksnivå er nødvendig for at Statistisk sentralbyrå skal kunne oppfylle en strukturforordning fra Eurostat om tallet på foretak som tilbyr tjenestepensjonsordninger. Vår rapportering til Eurostat om premieinnbetalinger og fondsavsetninger gjennom innskuddsordninger har også vært mangelfull ettersom det bare er den delen som rapporteres gjennom forsikringsselskapene som blir fanget opp.

Et register for tjenestepensjonsordningene er også viktig for å skille mellom trygd og forsikring i nasjonalregnskapet, kredittmarkedsstatistikken og statistikken for offentlige finanser. Den fondsbaserte delen av tjenestepensjonsordninger skal klassifiseres under forsikringssektoren, mens den ytelsesbaserte delen kommer under trygdeforvaltningen dersom offentlig forvaltning regulerer ordningen.

Ikke-fondsbaserte ordninger der arbeidsgiver betaler ytelsene direkte skal klassifiseres under den sektoren som arbeidsgiver tilhører.

 

ssb.pdf