Næringslivets Hovedorganisasjon

Høring: Europakommisjonens rekommandasjon 2008/473 om begrensning av revisorers erstatningsansvar


Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) går inn for at rekommandasjonen ikke gjennomføres i norsk rett nå. Vi er også i sterk tvil om det er grunnlag for å arbeide videre med saken.

Næringsdrivende har behov for å kjøpe en rekke ulike varer og tjenester. Behovet for revisjonstjenester er pålagt av lovgiver, men vi mener likevel at tilbyderne - revisjonsbransjen ikke dermed i utgangspunktet står i noen annen stilling enn andre tilbydere av varer/tjenester.

Så lenge Norge ikke er forpliktet til å gjennomføre rekommandasjonen, må en gjennomføring være basert på et reelt behov. Vi er ikke kjent med reguleringer i Norge som er sammenlignbare med de som er anbefalt i rekommandasjonen. Terskelen for å innføre slike reguleringer bør derfor være ganske høy. Konsekvensen av en begrensning av revisors ansvar vil også kunne være at skadelidte ikke får den erstatning hun ellers ville fått, og denne risikoforskyvningen må i tilfelle være begrunnet i særlige forhold. Vi er usikre på om konkurransehensyn er et slikt særlig forhold i denne sammenheng.

Etter vår vurdering kan det uansett ikke være aktuelt å gjennomføre rekommandasjonen uten at spørsmålene er utredet grundig. Som en del av dette må man i tilfelle undersøke i hvilken utstrekning Europakommisjonens impact assessment faktisk er relevant for det norske markedet. En eventuell utredning må også behandle blant andre faktiske og rettslige aspekter ved de norske regulerte markedene, markedet for revisjon (herunder norske noterte selskapers bruk av de største revisjonsselskapene), forsikringsmulighetene og hvordan revisoraktorene er organisert i Norge. Til sammenligning ble for eksempel utredningen Revisorers skadeståndsansvar lagt frem i Sverige i september 2008 og i Storbritannia kom rapporten Competition and Choice in the UK audit market i april 2006.

For øvrig inngår følgende i Europaparlamentets resolusjon 10. mars 2009, som gjelder rekommandasjonen:

Europaparlamentet

  • calls on the Commission to inform Parliament no later than in 2010 about the impact of and the follow-up to, the recommendation, the important issue in this connection being, in particular, whether and to what extent, in accordance with the Directive's objective, the recommendation is leading to greater convergence between Member States og
  • emphasises that, in the event that further measures prove necessary, the Commission must undertake an impact study assessing the possible effects of limitation of civil liability of auditors and audit firms on the quality of audits, financial security and the concentration on the audit market.

Det kan derfor være grunn til å avvente disse undersøkelsene før noen utredning settes i gang i Norge.

Vi gjør oppmerksom på at separate høringsuttalelser kan komme fra våre 20 landsforeninger.

 

nho.pdf