Byggenæringens Landsforening

Vedr: Revisjonsplikten for små aksjeselskaper


Det vises til høringsbrev fra Finansdepartementet datert 2.7.2008 vedr NOU 2008: 12 Revisjonsplikten for små foretak.

Byggenæringens Landsforening avgir med dette følgende høringsuttalelse i sakens anledning.

BNL har de senere år vært opptatt av å bidra til å få en mer seriøs byggenæring. Det er etablert et eget seriøsitetsforum, hvor samtlige relevante etatsledere som politidirektør, arbeidstilsynsdirektør, skattedirektør og leder for UDI blant annet er medlem. Dette samarbeidet med myndighetene har medført at det er iverksatt en rekke konkrete tiltak som har som målsetting å gjøre det lettere å være seriøs bedrift i byggenæringen, og vanskeligere å være useriøs.

BNL deler NHOs syn på behovet for forenkling av offentlige regelverk og reduksjon av administrative kostnader ved regelverksetterlevelse for små bedrifter, samt at vi i alminnelighet bør følge med utviklingen i land det er naturlig å sammenligne oss med.

Kostnadene ved nåværende revisjonsplikt for de små aksjeselskapene i Norge er anslått til å være omlag 1,5 til 2 milliarder kroner. BNL savner en vurdering om de sannsynlige gevinster ved at man har en revisjonsplikt og den preventive effekt denne plikten har. En stor andel av BNLs over 4.000 bedrifter faller inn under kategorien små aksjeselskaper. Det har aldri noen sinne fra disse medlemmer vært tatt opp som problem at det er en revisjonsplikt. Tvert i mot mener BNL at seriøse virksomheter har stor nytte av å ha en årlig revisjon av sine regnskaper, og – ikke minst - de råd og den veiledning som en revisor gir.

Byggenæringen er dessverre av Skattedirektoratet karakterisert som en av verstingene i Norge mht omfanget av svart arbeid og økonomisk kriminalitet. BNL har derfor satt temaet ”Seriøsitet i byggenæringen” høyt opp også på sin egen dagsorden, og det arbeides nå aktivt med dette temaet på flere plan i vår organisasjon.  Vi mener i BNL at vi gir svært uheldige signaler til våre omgivelser hvis vi parallelt med seriøsitetsarbeidet argumenterer for å fjerne revisjonsplikten for små aksjeselskaper. Det er nettopp små aksjeselskaper som dessverre ofte er involvert når det avdekkes alvorlige økonomiske uregelmessigheter i vår næring. Å innføre fritak fra revisjonsplikten vil etter BNLs oppfatning være å gå i feil retning.

Et viktig mål i seriøsitetsarbeidet er å bedre BNL-bedriftenes generelle omdømme i samfunnet, og dermed forhåpentligvis også bedre omdømmet til hele byggenæringen. I denne sammenheng er vi opptatt av at vi skal demonstrere at seriøse bedrifter i næringen er opptatt av å stille høye krav til seg selv for å kunne levere kvalitetsprodukter og oppnå høy kundetilfredshet. Bortfall av revisjonsplikten er etter vår oppfatning i denne sammenheng et tiltak som har en fullstendig gal timing og innretning.

BNL er opptatt av at bedrifter i Norge skal ha mest mulig like rammevilkår i forhold til utenlandske bedrifter. Hvis det i EU blir en generell bestemmelse om at det ikke er revisjonsplikt for mindre aksjeselskaper, er dette en sak norske bedrifter også må tilpasse seg på sikt.

BNL støtter dermed flertallet i det offentlige oppnevnte utvalg som har utarbeidet NOU 2008: 12.

bnl.pdf