Landbruks- og matdepartementet

Høringsbrev - NOU 2008:12 Revisjonsplikten for små foretak


Vi viser til brev av 02.07.2008 angående utredning om revisjonsplikt for små foretak, samt til e-post til Erling Rikheim 06.10.2008 angående omstendigheter rundt tidligere innsendt uttalelse og kopi av e-post fra Rikheim til Gunnar Knoph Berg samme dag, og sender med dette inn nytt høringsinnspill. Landbruks- og matdepartementet Al med dette uttrykke støtte til mindretallets forslag til lettelser i revisjonsplikten for små foretak.

Innenfor landbruket er det en økende trend mot større grad av driftssamarbeid mellom enkelpersonforetak organisert som AS, DA eller BA (m.fl.). Blant annet av hensyn til lånemarkedet andre forhold kan det være hensiktsmessig å organisere virksomheten som annet enn enkelpersonforetak eller ANS. Dette er foretak som ikke er større, eller har et mer omfattende regnskap, en de fleste andre enkeltpersonforetak og ANS i landbruket. En revisjonsplikt i slike foretak er etter vår vurdering da kun en unødvendig merkostnad for virksomheter med begrenset kapital og inntjening. I mange tilfeller består de bare av 1 eller 2 eiere slik at behov for innsyn og kontroll likevel er oppfylt.

Tilsvarende gjelder for alle små foretak i tilknytning til gårdsbruk som vi søker å stimulere etablering av, blant annet gjennom BU-midler. Det samme gjelder her, at muligheter for lån og begrense risiko tilsier AS eller liknende som organisasjonsform. Dette er i mange tilfeller foretak som drives av ektefeller eller som små samarbeid, og med begrenset inntjening, særlig i forbindelse med oppstart. Mulighetene for å spare
de kostnader en tvungen revisjon kan innebære Al kunne gjøre etableringen enklere for en del.

I forvaltningen av en del tilskudd har vi ordninger som betales ut via omsetningsleddene. Her kreves i enkelte tilfeller revisorbekreftede omsetningsoppgaver. Et frafall av revisjonsplikt bør imidlertid ikke ha særlig betydning for størstedelen av tilskuddsutbetalingen til Statens Landbruksforvaltning (SLF).

Enkelte ordninger i SLF har imidlertid revisorattestasjon/ revisorbekreftelse som vilkår for tilskuddsutbetaling. Dette kan være vanlig regnskapsrevisjon, men kan også i tillegg omfatte mengdebekreftelse. Disse ordningene har hjemmel for dette i sine forskrifter. SLF antar at kravene i særforskriftene må falle bort dersom foreslått revisjonsplikt bortfaller.

SLF foretok en undersøkelse om bruk av revisorattestasjoner i SLF i 2002/ 2003 (rapport utgitt 18.03.03), og det var den gang ca. 20 ordninger/ områder som benyttet slike attestasjoner. Seksjon ekstern kontroll i SLF anbefalte at for ca. 13 av disse ordningene burde attestasjon utgå, og at det heller burde benyttes andre former for kontrolltiltak. Revisorattestasjon benyttes fortsatt for bl.a. følgende ordninger: markedsregulering, bekreftelse av avgiftsgrunnlagene, økologiske prosjekter, forskjellige distriktstilskudd og frakttilskudd.

For mindre utbetalinger anbefalte seksjon eksternkontroll i SLF i rapporten at attestasjoner burde utgå, bl.a. på grunn av kost/ nytte vurdering. I tillegg registrerte vi mange feil, mangler og forbehold ved slike attestasjoner.

LMD mener at det innenfor landbrukssegmentet er et betydelig vekst i nyetablering av små foretak som blir omfattet av revisjonsplikten med dagens regelverk. Dette er i betydelig grad foretak som i omsetning og virksomhet er helt like en rekke andre som er organisert som ANS og enkelpersonforetak, og som ikke er omfattet av revisjonsplikten. Særlig i en startfase kan disse virksomhetene ha lav inntjening, og en frivillig revisjon Al kunne gi en mulighet for litt bedre inntjening i en kritisk periode.

I forhold til tilskuddsforvaltningen Al heller ikke et slikt bortfall av revisjonsplikten medføre vesentlige ulemper.

Vi er derfor enige med mindretallet som hevder at langt de fleste foretak også vil drive lovlydig uten revisjonsplikt, og at krav til innsyn og kontroll likevel kan tilfredsstilles. Vi går derfor inn for mindretallets forslag om begrensinger i revisjonsplikten for små foretak.

lmd.pdf