Norges Bondelag

Høring - NOU 2008:12 Revisjonsplikten for små foretak


Norges Bondelag viser til departementets brev av 2. juli 2008 om Revisjonspliktutvalgets utredning NOU 2008:12. Vi viser videre til vårt brev av 27. februar 2007 om omfanget av revisjonsplikten for aksjeselskaper.

Viktig å legge til rette for næringsutvikling

Næringslivet i Norge kjennetegnes av særlig mange små, men også en rekke mellomstore bedrifter. 6 av 10 bedrifter drives av personlige næringsdrivende uten ansatte. Knapt 60% av bedriftene med ansatte, har færre enn 5 ansatte. De fleste bedrifter etableres fortsatt som enkeltpersonforetak. Å skape gode rammebetingelser for små og mellomstore bedrifter ved å forenkle regelverket og redusere administrasjonskostnader som følge av offentlige på-legg, er viktig for å fremme bosetting, sysselsetting og verdiskaping. Det har de senere årene vært uttrykt stor vilje til "et enklere Norge", senest gjennom Nærings- og handelsde¬partementets handlingsplan for forenkling i næringslivet. Til tross for dette ser vi at det offentlige regelverket:

  • tar utgangspunkt i, og tilpasses de største bedriftene
  • blir mindre differensiert og dermed mindre tilpasset den enkelte bedrifts behov
  • prioriter det offentliges kontrollbehov på bekostning av bedriftens produktivitet

Som eksempel viser vi til de ulike kravene i bokføringsregelverk, skatte- og avgiftslovgiv¬ning mv., som stiller store krav til registrering og dokumentasjon av opplysninger. Videre pålegges regnskaps- og revisjonsbransjen omfattende dokumentasjonskrav i forhold til egen yrkesutøvelse, som i neste omgang påfører næringslivet kostnader. Norges Bondelag kjenner regnskapsbransj ens utvikling relativt godt. Bransjen har doblet sin omsetning de siste 6 årene, og i følge tall fra SSB var omsetningen i revisjons- og regnskapsbransjen i 2006 på drøyt 13 milliarder kroner, en økning på knapt 11% fra 2005. Vi er bekymret over konsekvensene av det stadig økende merarbeidet som følger av myndighetspålagte krav. I tillegg til økte kostnader for næringslivet fører det blant annet til betydelige rekrutterings¬behov i bransjen, og særlig i distriktene rapporteres det om økende problemer med å rekruttere tilstrekkelig antall autoriserte regnskapsførere til regnskapskontorene. Det er svært viktig at arbeidet med å redusere næringslivets byrder intensiveres på bred basis.

De minste aksjeselskapene bør unntas lovpålagt revisjon

I vår henvendelse av 27. februar har vi argumentert for en ytterligere differensiering av revisjonsplikten sammenlignet med dagens regelverk. Slik vi vurderer denne problemstil-lingen, er det mange grunner til å drøfte den lovpålagte revisjonsplikten for alle aksjeselskaper.

Formålene med pålagt revisjon av bedriftenes regnskaper er mange. Gjennom denne kont-rollen skal en ivareta interessene til eierne, kreditorene, kundene, ansatte og ikke minst skatte- og avgiftsmyndighetene. Samtidig er det slik at for de mindre aksjeselskapene er det ofte oversiktlige forhold, der eierne også er ansatte og kreditorene sikrer seg gjennom personlige garantier osv. Grov økonomisk kriminalitet blir sjeldent avdekket gjennom revisjon.

Internasjonalt merker vi økt oppmerksomhet i forhold til tiltak som kan økte næringslivets konkurransekraft, og forenklinger av de offentlig pålagte administrative kostnadene vurderes som svært sentrale i disse prosessene. Vi registrerer at våre nærmeste naboland har differensiert revisjonsplikten.

Norges Bondelag støtter utvalgets mindretall som foreslår å unnta aksjeselskap med driftsinntekter mindre enn 5 millioner kroner, dersom balansen ikke overstiger 20 millioner kroner og selskapet ikke har flere enn 10 årsverk, fra revisjonskravet. Vi tviler på at revisjonskostnaden for de minste selskapene, som i utvalgets innstilling antydes å være i størrelsesorden 1 til 1,5 milliarder kroner, har tilsvarende samfunnsmessig nytteeffekt. De fleste selskapene har ekstern regnskapsfører som bidrar som rådgiver i forhold til ulike faglige problemstillinger. Selskap uten slik ekstern kompetanse, kan på eget initiativ knytte til seg regnskapsførere eller revisorer.

Norges Bondelag støtter videre utvalgets forslag om at norske avdelinger av utenlandske foretak (NUF), likestilles med aksjeselskaper i forhold til revisjonsplikten.

bondelaget.pdf