Norges handelshøyskole

Høringsuttalelse til NOU 2008: 12 Revisjonsplikten for små foretak


Norges Handelshøyskole (NHH) har vært representert i utvalget ved professor i revisjon, Aasmund Eilifsen. Eilifsen er landets fremste ekspert i revisjon og er høyt respektert internasjonalt med mange publikasjoner i ledende tidsskrifter og medforfatterskap i en internasjonal lærebok. Eilifsen har allerede nedlagt et stort arbeid i utredningen. Institutt for regnskap, revisjon og rettsvitenskap (IRRR) finner det unødvendig og lite hensiktsmessig å gjennomgå utredningen i detalj og vil begrense uttalelsen til å ta standpunkt til hovedspørsmålet i utredningen.

Utvalget legger til grunn at spørsmålet om revisjonsplikt for små foretak må avgjøres ut fra nytte- og kostnadsbetraktninger, der de samlede hensyn for samfunnet og næringslivet vil være avgjørende. Dette er et fornuftig utgangspunkt og i store trekk er drøftelsen i kapittel 6 i utredningen vellykket.

Basert på dette utgangspunktet og ut fra drøftelsen konkluderer flertallet i utvalget (7 av 11) med at revisjonsplikten for små aksjeselskap er hensiktsmessig og kostnadseffektiv. Mindretallet (3 av 11) konkluderer med at revisjonsplikten bør oppheves for små selskap ut fra en nokså ensidig vektlegging av at dette vil redusere disse selskapenes kostnader ved revisjon. Det er vanskelig å se annet enn at mindretallet bygger sin konklusjon på en partiell analyse.

Utvalget drøfter også revisjonsplikten i lys av om hensiktsmessig kompenserende tiltak foreligger om plikten faller bort.  Vi deler bekymringen for at opphevelse av revisjonsplikten vil svekke skatte- og avgiftskontrollen, og at kompenserende tiltak vil ha en betydelig kostnadsside som i realiteten må dekkes av skattebetalerne. Det kan også bemerkes at bruk av regnskapsfører ikke er noe substitutt for revisjon, men er en frivillig ordning der regnskapsføreren utarbeider regnskapet for den regnskapspliktige uten at regnskapsføreren har uavhengige kontrolloppgaver.

IRRR har merket seg at utvalgsmedlemmet fra Kredittilsynet ikke har tatt stilling til spørsmålet om revisjonsplikt. I sin særuttalelse viser medlemmet til at beslutningsgrunnlaget for kredittgiving og annen risikotaking svekkes ved bortfall av revisjonsplikt Dette er i realiteten et viktig bidrag til å dokumentere samfunnsnytten av revisjonsplikten, og Kredittilsynets representant forsterker flertallets argumentasjon. Finanskrisen styrker denne argumentasjonen ytterligere.

IRRR mener at nytten av revisjonsplikten for brukerne av regnskapet klart overstiger kostnaden for den revisjonspliktige.

 

nhh.pdf