Småbedriftsforbundet

Høringssvar NOU 2008:12,
Revisjonsplikt       


Småbedriftsforbundet (Sbf) tar mål av seg å tale de minste bedriftene i Norge sin sak. Sbf mener at Norge er tjent med å oppheve revisjonsplikten for de små aksjeselskap i Norge. Vi støtter dermed prinsipielt mindretallet i NOU 2008:12, men mener det er grunnlag for å heve grensen for fritak for revisjonsplikt til driftsinntekt på kr.10 mill. Ideelt sett mener Sbf at Norge burde tilnærme sine regler til det svenske forslaget som fritar alle selskaper som har mindre enn 80 mill i driftsinntekt fra revisjonsplikt. 

Etter vårt syn er det urimelig og uforstandig å pålegge norske småbedrifter kostnader og administrative oppgaver som hele Europa forlater. Sbf vektlegger at revisjonen er en betydelig kostnad for de små foretak. En revisjonskostnad på omkring 25.000,- for et lite firma er betydelig og tyngende. Vi mener at det er behov for å fjerne kostnadsdrivende regler som har begrenset nytteeffekt.. Vi viser til at Kredittilsynet har beregnet deres samlede kostnader til hele 1,85 mrd.

Vi mener videre at det er formålstjenlig å harmonisere norsk lovgiving til internasjonale trender og forenkle og redusere de administrative byrdene for de små bedriftene. Dette er vesentlig ut fra et konkurransemessig og et verdiskapings synspunkt.

Sbf vil påpeke at de fleste små selskaper benytter autorisert regnskapsfører. Disse er underlagt autorisasjon og står ansvarlig overfor kredittilsynet. Kontroll og kvalitetssikring er dermed ivaretatt. Utvalgets forslag til å beholde revisorplikten, representerer derfor en dobbeltkontroll for norske småbedrifter, mens tilsvarende utvalg i Sverige og Danmark har kommet til radikalt motsatt konklusjon. Revisorfritak betyr ikke revisorforbud. Den konsultative tjenesten man burde kunne forvente av en revisor, er det kanskje ikke så mange småbedrifter som benytter seg av, men de som ønsker det, kan jo bare hyre inn revisor.

Småbedriftsforbundet mener videre at unntak for revisjonsplikt bør gjelde for selskaper
med:

  • Driftsinntekter under 10 millioner kroner.
  • En balanse som ikke overstiger 40 millioner eller
  • Ikke mer enn gjennomsnittelig 20 årsverk

Sbf er enige i at aksjeeiere som representerer 10 % av aksjekapitalen skal kunne kreve revisjon. Vi er imidlertid sterkt uenig i at NUF selskap skal få endret sine rammebetingelser. Og vi betviler at EØS-avtalen tillater at reglene endres på en slik måte for Norske utenlandsregistrerte foretak.

Småbedriftsforbundet vil understreke behovet for forenkling. Det er minimale ressurser til administrasjon i de minste bedriftene. EUs mål om å redusere næringslivets administrative byrder med 25 %, må få sitt gjensvar også i Norge. Å fjerne revisjonsplikten for de minste selskapene er noe av det viktigste regjeringen kan gjøre for å oppfylle regjeringens egen intensjon om å forenkle lover og regler for norsk næringsliv.

sbf.pdf