Datatilsynet

Høring - NOU 2008:13 eierkontroll i finansinstitusjoner


Datatilsynet viser til Finansdepartementets brev av 7. august 2008 om eierkontroll i finansinstitusjoner.

Slik Datatilsynet forstår høringsforslaget, vil reglene om eierkontroll i finansinstitusjoner både rette seg mot juridiske og fysiske personer. I den forbindelse vil det behandles personopplysninger, jf personopplysningslovens § 2 nr 1), og da særlig opplysninger om en persons økonomiske forhold. Slike opplysninger er ikke sensitive etter personopplysningslovens bestemmelser, men antas å være av følsom karakter.

Datatilsynet ønsker ikke å gå inn på en vurdering av de enkelte forslagene i høringsutkastet, men ønsker å minne om noen særlige bestemmelser i personopplysningsloven som vil være av betydning for forslaget. Det understrekes likevel at det særlig er den foreslåtte § 2-4, som omhandler erververs egnethet, det knytter seg særlige personvernproblemstillinger til.

Personopplysningsloven oppstiller en informasjonsplikt for den behandlingsansvarlige, jf personopplysningslovens § 19 og § 20. Tilfredsstillende informasjon om hvilke opplysninger som behandles er avgjørende for at den enkelte skal settes i stand til å ivareta sine øvrige rettigheter etter loven. I den grad det skal foretas en egnethetsvurdering av en enkeltperson, er det avgjørende at den enkelte har kjennskap til hvilke opplysninger som skal innhentes om vedkommende, hvem som skal ha tilgang til opplysningene og hvor lenge opplysningene skal oppbevares. I tillegg vil den enkelte ha krav på innsyn i opplysningene som er registrert om vedkommende, jf personopplysningslovens § 18.

I så måte anser Datatilsynet forslaget for å være for lite konkret. Forutberegnlighet for erverver vil ikke være tilfredsstillende ivaretatt ved en så skjønnsmessig adgang til innhenting av opplysninger. Datatilsynet anbefaler at det utarbeides et regelverk som nærmere presiserer hvilke opplysninger som kan hentes inn ved en egnethetskontroll av enkeltpersoner, og som samtidig sikrer at tilfredsstillende informasjon blir gitt i forbindelse med informasjonsinnhentingen.

datatilsynet.pdf