Næringslivets Hovedorganisasjon

Høring: NOU 2008: 13 Eierkontroll i finansinstitusjoner


Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) støtter Banklovkommisjonens utkast til endring av finansieringsvirksomhetsloven. NHO er representert i kommisjonen.

Vi slutter oss i hovedsak til Banklovkommisjonens vurderinger i punkt 5.3.1. Det er en fordel at lovendringene i størst mulig grad bygger på systematikken i gjeldende lov. Vi merker oss at Banklovkommisjonen selv ikke nevner hensynet til forutberegnelighet ved utformingen av loven. Etter vår mening burde dette hensynet vært fremhevet og vektlagt ved vurderingen av hvordan reglene bør utformes.

Banklovkommisjonen anbefaler i utkastet til § 2-4 noen kriterier departementet "særlig" skal ta i betraktning. I direktivets fortale avsnitt 3 sies det at vurderingen av eiere skal gjøres på grunnlag av "a limited set of clear assessment criteria of strictly prudential nature". I punkt 3.5 avsnitt 4) og drøfter man om dette betyr at man ikke kan ta hensyn til andre forhold enn de som fremgår av direktivet. Tilsynelatende konkluderer man med at det finnes en slik adgang, jf. også punkt 7. Etter vår mening kan denne konklusjonen ikke være sikker. Imidlertid mener vi at adgangen uansett må forstås slik at eventuelle andre kriterier som skal gjelde i det minste må være angitt i loven. Dette vil også styrke forutberegneligheten.

I punkt 3.2 og 5.3.3 drøfter Banklovkommisjonen unntaket i gjeldende § 2-5, som foreslås endret og flyttet til ny § 2-2 femte ledd. Etter vår vurdering er utkastet til unntak mer begrenset enn nødvendig. For det ene er det neppe noe krav etter MiFID Annex I at det må være snakk om en "full" tegningsgaranti og for det annet er Annex I heller ikke begrenset til "tegning" av aksjer. Vi oppfordrer departementet til å sørge for at unntaket i ny § 2-2 femte ledd samsvarer bedre med Annex I.

Direktivets "acting in concert" er i utkastet § 2-2 foreslått gjennomført som "etter samråd". I er ikke kjent med uttrykket i den sammenhengen direktivet viser til, og etter Banklovkommisjonens vurdering skal innholdet fastlegges i EU-domstolens og EFTA-domstolens praksis, jf. punkt ccc. "Acting in concert" har hatt sin oversettelse i årevis i flere lover om infrastrukturen på finansmarkedet. Innholdet har festnet seg noe på grunnlag av avgjørelser og uttalelser. I proposisjonen bør departementet gi en nærmere omtale av forholdet mellom "acting in concert", "etter samråd" og øvrige oversettelser av "acting in concert" samt tolkingen av sistnevnte. Vi antar at dette kan øke forutsigbarheten noe, og for noterte finansinstitusjoner kan det være gode grunner til at "acting in concert" har noenlunde likt innhold i ulike regler.

I utredningen punkt 1.4 og 5.2 angir man at direktiv 2007/44/EF har endret direktiv 2004/39/EF (MiFID). I punkt 5.2 viser man deretter til børsloven, og det kan se ut til at Banklovkommisjonen legger til grunn at direktiv 2007/44/EF endrer reglene om eierkontroll i regulerte markeder. Det er imidlertid bare avsnitt II i MiFID som er endret, og dette avsnittet gjelder ikke regulerte markeder, men investment firms. Direktiv 2007/44/EF foranlediger derfor neppe i seg selv noe behov for endring av børsloven på dette punkt.

 

nho.pdf