Nærings-og handelsdepartementet

NOU 2008:16 Om foretaksstyring og tiltak mot manipulering av finansiell informasjon - Høring


Vi viser til brev fra Finansdepartementet av 9. oktober 2008 med høring av NOU 2008:16 Om foretaksstyring og tiltak mot manipulering av finansiell informasjon.

Nærings- og handelsdepartementet har følgende merknader til forslagene i utredningen:

Til kapittel 4 - Styrets sammensetning

Nærings- og handelsdepartementet er enig i at det ikke innføres et forbud mot at daglig leder kan være styremedlem. Vi savner imidlertid en vurdering av andre alternativer for å styrke styrets uavhengighet og kontrollfunksjon, og da særlig om det bør innføres et lovkrav om at flertallet av de aksjeeiervalgte styremedlemmene bør være uavhengige av selskapets daglige ledelse. Et slikt krav kan bidra til at styret kan vurdere den daglige ledelse og den finansielle informasjonen fra selskapet på et uavhengig grunnlag, samtidig som det åpner for at daglig leder fortsatt kan være styremedlem når det er legitimt behov for det.

Til kapittel 5 - Møte mellom styret og revisor

Nærings- og handelsdepartementet støtter mindretallets oppfatning av at det ikke er rettferdiggjort at det er hensiktsmessig å innføre et lovpålagt krav til møte mellom styret og revisor uten representanter fra administrasjonen til stede. De fleste norske børsnoterte selskaper gjør dette allerede i dag da det er innarbeidet i NUES anbefalinger. Børsnoterte selskaper som velger å ikke gjøre det, må særskilt opplyse om dette og begrunne det overfor børsen. Den eksisterende ordningen gir en viss fleksibilitet som kan være hensiktsmessig, og vi finner ikke at det er sannsynliggjort at nytten knyttet til forslaget overstiger den økte kostnaden forslaget vil medføre.

Til kapittel 9 - Resultatbaserte lønninger

Utvalget har ikke funnet grunnlag for å foreslå forbud mot enkelte resultatbaserte avlønningsformer (ansatteopsjoner og/eller opsjonslignende ordninger). Generelt oppfordrer utvalget til økt forskning på de aktuelle årsakssammenhenger, og herunder særlig hvordan de ordninger som faktisk brukes i Norge utformes, i hvor stor grad de er i bruk i forskjellige foretak og om det kan påvises at det har vært noen vesentlige forekomster av slike ordninger i regnskapsskandaler man har hatt i Norge.

Nærings- og handelsdepartementet støtter utvalgets oppfordring om økt forskning på dette området før det eventuelt fastsettes strengere reguleringsmessige tiltak mot resultatbaserte lederlønnsordninger.

Til kapittel 11 - Grenser for små foretak

Utvalget foreslår å øke terskelverdien for små foretak. Økningen har sammenheng med tilsvarende økning av grensene for små foretak i EØS-rettens regnskapsdirektiver. Nærings- og handelsdepartementet støtter forslaget.
 

nhd.pdf