Oslo Børs

Høringsuttalelse - NOU 2008:16 Om foretaksstyring og tiltak mot manipulering av finansiell informasjon

 

1 Innledning

Vi viser til Finansdepartementets brev av 9. oktober 2008 der ovennevnte utredning sendes på høring.

Oslo Børs vil i det følgende gi enkelte merknader til utvalgets forslag.

Våre hovedpunkter er:

  • Krav til redegjørelse om foretaksstyring for foretak fra land utenfor EØS bør ikke lovreguleres, men overlates til det regulerte markeds regulering.
  • Grunnlaget for kontroll med revisors konsistenssjekk er uklart og hører ikke naturlig under det regulerte markeds tilsyn.
  • Børsens regler vedr. styresammensetning tilsier at et lovforbud mot at daglig leder sitter i styret ikke er påkrevet.
  • Børsen støtter utvalgets flertall i forhold til møte mellom styre og revisor og minoritetsgranskning
  • Børsen er tilhenger av en sterk regnskapskontroll, men mener den må finansieres ved utligning på de regnskapspliktige. Videre mener vi hele kontrollkjeden må ha tilstrekkelig ressurser.

2 Krav til redegjørelse for foretaksstyring

2.1 Anvendelsesområde

Utvalget foreslår å innføre en lovfestet plikt for utstedere av omsettelige verdipapirer notert på regulert marked med Norge som hjemstat etter verdipapirhandelloven § 5-4 til å gi en årlig redegjørelse for foretakets prinsipper for foretaksstyring, jf. utkast til ny § 3-3b i regnskapsloven. Plikten er foreslått å gjelde tilsvarende for allmennaksjeselskaper hvis aksjer bare er notert på en børs utenfor EØS.

For utstedere med verdipapirer notert på regulert marked i EØS med Norge som hjemstat gjelder plikten uavhengig av om den aktuelle utsteder har sitt registrerte forretningskontor i eller utenfor Norge. Utvalget legger til grunn at minstekravet etter direktivet er at foretak hjemmehørende i Norge med verdipapirer notert på et regulert marked skal omfattes av kravet til redegjørelse om foretaksstyring, jf. utvalgsinnstillingen s. 40.

Utvalgets forslag går dermed på dette punkt lengre enn direktivet. For utstedere fra land utenfor EØS kan det imidlertid etter forslaget dispenseres fra plikten dersom ”utstederen er omfattet av et likeverdig krav etter hjemlandets lovgivning eller i henhold til noteringsvilkårene til en børs utenfor EØS hvor utsteders verdipapirer også er notert”, jf. utkast til ny bestemmelse i verdipapirforskriften § 5-7 tredje ledd, første punktum. Dispensasjonshjemmelen er lagt til det regulerte markedet.

Oslo Børs er usikker på om forslaget på dette punkt innebærer en hensiktsmessig løsning. Et hovedprinsipp i ny verdipapirhandellov og børslov med forskrifter er at utstederforpliktelser er fastsatt i lov eller forskrift i den utstrekning de oppfyller direktivbestemte plikter, men for øvrig overlates til det regulerte markedets selvregulering i medhold av børsloven § 24 første ledd og børsforskriften § 1 tredje ledd. Oslo Børs kan ikke uten videre se hvilke hensyn som skulle tilsi at plikten for utstedere registrert utenfor EØS til å redegjøre for sin foretaksstyring må reguleres i lov eller forskrift fremfor det regulerte markedets utstederregler.

Det regulerte markedet er etter utvalgets forslag gitt hjemmel til å dispensere fra kravet. Utforming og praktisering av den lovpålagte plikt vil således også etter forslaget på vesentlige punkter være overlatt til det regulerte markedet.

Børsen mener på denne bakgrunn at det vil være mer hensiktsmessig å overlate reguleringen av dette i sin helhet til det regulerte markedet, jf. også om nærmere detaljspørsmål med hensyn til utformingen nedenfor. Eksempelvis mener børsen det er unødig ressurskrevende å regulere dette ved enkeltvedtak i stedet for materielle unntak, der også utsteder selv står ansvarlig for oppfyllelse uten å hvile på dispensasjon.

Etter Oslo Børs’ Løpende forpliktelser for børsnoterte selskaper (løpende forpliktelser) pkt. 7, er alle utstedere av aksjer notert på Oslo Børs eller Oslo Axess pålagt å offentliggjøre en redegjørelse for sin foretaksstyring. Redegjørelsen må gis i henhold til Norsk anbefaling for eierstyring og selskapsledelse, men utenlandske utstedere kan benytte anbefaling som gjelder i utstederens registreringsstat eller ved annet marked der aksjene er notert, dersom børsen anser denne som ”tilsvarende” den norske, jf. løpende forpliktelser pkt 13.2.2 femte ledd/13.3.3 femte ledd. 

De utvidelser og endringer som foreslås i ny § 3-3b i regnskapsloven vil for øvrig bli reflektert i børsens utstederregler, jf. blant annet de nærmere krav til redegjørelsen samt utvidelsen av virkeområde til utstedere av andre omsettelige verdipapirer enn aksjer og grunnfondsbevis.

Dersom utvalgets forslag likevel skulle bli vedtatt, har børsen enkelte merknader til den nærmere utforming.

  1. Forslaget til dispensasjonshjemmel i verdipapirforskriften § 5-7 tredje ledd skiller etter ordlyden ikke mellom utstedere som har sine verdipapirer primær- eller sekundærnotert på regulert marked i Norge. I merknadene til bestemmelsen synes det imidlertid forutsatt at hjemmelen kommer til anvendelse kun på utstedere med primærnotering på annen børs, samt utstedere som er underlagt likeverdige krav til redegjørelse i lovgivning, jf. utvalgsinnstillingen s. 43 og s. 133. Mange børser skiller ikke mellom primær- og sekundærnotering, og det vil etter børsens vurdering kunne virke tilfeldig at dispensasjonshjemmelen skal være avhengig av om de aktuelle verdipapirer er primær- eller sekundærnotert på Oslo Børs/Oslo Axess. Oslo Børs legger derfor til grunn at det ikke har vært meningen å skille mellom primær- og sekundærnotering ved spørsmålet om dispensasjonshjemmelen gjelder, og følgelig at ordlyden i bestemmelsen vil være avgjørende med hensyn til dette.
  2. Videre vil dispensasjonshjemmelen, slik børsen forstår det, ikke komme til anvendelse for utstedere som verken ved lov eller noteringsvilkår er pålagt å gi en likeverdig redegjørelse for sin foretaksstyring. Børsen er usikker på hensiktsmessigheten i en slik begrensning. Børsen kan ikke se at det spiller noen rolle for investormarkedet om en redegjørelse er utarbeidet på pliktig eller frivillig basis, så lenge den oppfyller kravet til likeverdighet. Dette kan eksempelvis være tilfelle for en utsteder som ikke er notert på børs i sin registreringsstat, men som velger å oppfylle den anbefaling for foretaksstyring som gjelder for selskaper notert i registreringsstaten og gi en redegjørelse i forhold til de krav som gjelder der. Dersom slik redegjørelse blir vurdert av børsen som likeverdig, kan børsen ikke se hvorfor utstederen ikke skulle kvalifisere for dispensasjon. Børsen foreslår derfor at dispensasjonshjemmelen etter verdipapirforskriften § 5-7 nytt tredje ledd utvides til også å gjelde der utsteder på frivillig basis velger å følge sin hjemlands/registreringsstats anbefaling for foretaksstyring, forutsatt at denne anses som likeverdig etter bestemmelsens ordlyd. Børsen kan ikke se at verdien av en redegjørelse for investormarkedet er knyttet til om denne avgis på grunnlag av lovpålegg, noteringsvilkår eller på frivillig basis.

Uavhengig av ovennevnte stiller Oslo Børs spørsmål ved om det tilstrekkelig tydelig fremkommer av forslag til ny § 3-3b i regnskapsloven at bestemmelsen kun gjelder for utstedere av omsettelige verdipapirer notert på regulert marked med Norge som hjemstat. Verdipapirhandelloven § 5-4 første ledd begrenser etter det vi kan se virkeområdet for de aktuelle bestemmelser i verdipapirhandelloven kapittel 5 til utstedere med (1) Norge som hjemstat som (2) har omsettelige verdipapirer opptatt til handel på regulert marked. Det bør vurderes om vilkår nr. (2) er tilstrekkelig klart reflektert i utvalgets forslag til bestemmelse.

For øvrig antar vi at det siste ordet i forslag til regnskapsloven § 3-3b første ledd skal være ”EØS”, sml. formuleringen i utkast til verdipapirforskrift § 5-7 nytt tredje ledd.

2.2 Likeverdig krav

Forslag til nytt tredje ledd, første punktum i verdipapirforskriftens § 5-7 lyder:

”Et regulert marked kan unnta utstedere fra land utenfor EØS med Norge som hjemstat fra plikten til å redegjøre for prinsipper og praksis vedrørende foretaksstyring etter regnskapsloven § 3-3b dersom utstederen er omfattet av et likeverdig krav etter hjemlandets lovgivning eller i henhold til noteringsvilkårene til en børs utenfor EØS hvor utsteders verdipapirer også er notert.”

Oslo Børs mener som nevnt i pkt. 2.1 over at det burde vurderes å overlate bestemmelsen til det regulerte markedets selvregulering. Dersom det fastsettes en forskriftsbestemmelse som nevnt, mener børsen som også redegjort for at det må klargjøres at dispensasjonshjemmelen omfatter tilfeller der utsteder på frivillig basis velger å gi en likeverdig redegjørelse etter den anbefaling som gjelder i staten der utsteder er hjemmehørende.

Oslo Børs går ut fra at med begrepet ”likeverdig” menes at utsteder må avgi en redegjørelse som tilsvarer vilkårene oppstilt i forslag til § 3-3b annet ledd i regnskapsloven. Vi forstår det med andre ord slik at det ikke siktes til om den anbefaling selskapet gir redegjørelsen i forhold til materielt sett er likeverdig med Norsk anbefaling for eierstyring og selskapsledelse. Det regulerte marked skal således ikke vurdere om det er det samlede innholdet i lovgivning og anbefalinger for foretaksstyring som selskapet er underlagt som er likeverdig.

Børsen har ikke kjennskap til i hvilken utstrekning utstedere fra land utenfor EØS er underlagt regimer for foretaksstyring som oppstiller spesifikke krav av tilsvarende art som forslaget til § 3-3b annet ledd. I fravær av annen veiledning i lovtekst og forarbeider, antar børsen at det i ”likeverdig” ikke ligger annet at det må gi en redegjørelse som i det vesentlige ivaretar de samme hensyn.

2.3 Konsistenssjekk

For utstedere hjemmehørende i land utenfor EØS foreslår utvalget videre at verdipapirforskriften § 5-7 forslag til nytt tredje ledd, annet punktum skal lyde:

”Årsberetningen skal i tilfelle inneholde opplysninger om hvor redegjørelsen finnes offentlig tilgjengelig, og det regulerte markedet skal påse at revisor har gjennomført en konsistenssjekk av redegjørelsen tilsvarende revisorloven § 5-1 første ledd tredje punktum.”

Etter forslag til revisorloven § 5-1 første ledd, tredje punktum skal revisor vurdere om opplysningene i redegjørelsen er ”konsistente med årsregnskapet”. Hvorvidt gjennomføring av konsistenssjekk vil fremkomme av revisors erklæring for denne gruppen av selskaper kan imidlertid ikke sees å være drøftet. Det kan heller ikke sees å være omtalt hvor revisors plikt til å foreta konsistenssjekken er/foreslås hjemlet. Det fremstår på denne bakgrunn ikke klart for børsen hvordan man i praksis skal påse at revisor har gjennomført konsistenssjekken. Det fremkommer heller ikke om kontrollen forutsettes gjort systematisk, eller om stikkprøvekontroller vil være tilstrekkelig. 

For norske selskaper er konsistenssjekken hjemlet i revisorloven § 5-1, og antas omfattet av Kredittilsynets tilsyn, jf. verdipapirhandelloven § 15-1 tredje ledd. Børsen kan ikke se noen grunn til at det samme ikke skulle gjelde for konsistenssjekken for utenlandske selskaper etter verdipapirforskriften § 5-7 tredje ledd, annet punktum. Som det fremkommer av bestemmelsen, skal revisor sjekke om opplysningene i redegjørelsen er ”konsistente med årsregnskapet”. Kontrollen med at konsistenssjekken er foretatt fremstår etter det børsen kan se som en forlengelse av tilsynet med utarbeidelsen av årsregnskapet og revisors arbeid, og hører således mest naturlig under Kredittilsynet. Regulert marked kan heller ikke sees å ha de nødvendige hjemler overfor revisor i forbindelse med utførelse av en kontrolloppgave som nevnt.

3 Styrets sammensetning

Utvalget har i utredningens punkt 4 drøftet om det bør være forbud mot at daglig leder er medlem av styret som et tiltak for å styrke styrets kontrollfunksjon overfor daglig leder, og for å unngå sammenblanding av ulike roller. Flertallet i utvalget foreslår likevel ikke et forbud.  Dette synes å være begrunnet med at det ikke er klarlagt en tydelig nok sammenheng med tilfeller av regnskapsmanipulasjon og daglig leders deltakelse i styret, samt visse hensiktsmessighetsbetraktninger. Mindretallet i utvalget går inn for at det innføres et forbud mot at daglig leder er medlem av styret i allmennaksjeselskaper.

Oslo Børs mener som utgangspunkt at verken daglig leder eller andre representanter fra den daglig ledelse bør være medlem av styret i selskaper hjemmehørende i Norge notert på regulert marked her. Med virkning fra 1. januar 2008 ble det på denne bakgrunn innført et forbud mot dette, jf. ”Opptaksregler for aksjer på Oslo Børs” og ” Opptaksregler for Oslo Axess” punkt 2.3.6. tredje ledd:

”Representanter fra den daglige ledelse skal ikke være medlem av styret. Dersom særlige grunner foreligger, kan representanter fra den daglige ledelse utgjøre inntil en tredjedel av styrets aksjeeiervalgte medlemmer.”

Som det fremkommer av tilhørende børssirkulære (14/2007) retter unntaket for ”særlige grunner” seg i første rekke mot utenlandske selskaper. Spørsmålet om unntaket kommer til anvendelse, avgjøres av Oslo Børs. For norske selskaper vil det altoverskyggende hovedregel således være et forbud mot at representanter fra daglig ledelse sitter i styret.

Opptaksreglenes krav til ledelse og styre ble fra 1. januar 2008 også gjort til en løpende forpliktelse for noterte selskaper, jf. løpende forpliktelser pkt. 2.3. Dette innebærer at selskaper notert på henholdsvis Oslo Børs og Oslo Axess må ha en skikket ledelse som nærmere beskrevet i opptaksreglene, og et styre sammensatt i samsvar med de nye opptakskrav, med mindre det foreligger ”særlige grunner” som nevnt. For selskaper som er vedtatt tatt opp til notering før de reviderte opptaksreglene ble implementert, er det gitt en overgangsperiode frem til 1. januar 2011 før styret må tilfredsstille de nye krav. Børsen har imidlertid oppfordret alle noterte selskaper som ikke oppfyller kravene til å iverksette tiltak med sikte på å tilpasse sammensetningen av styret så snart som mulig, jf. merknad til løpende forpliktelser pkt. 2.3.

På denne bakgrunn er et lovforbud etter børsens vurdering ikke påkrevet. Børsen merker seg for øvrig at innskjerpingen av opptaksreglene synes å være i tråd med utviklingen i blant annet finanslovgivningen på dette punkt.

4 Møte mellom styret og revisor

Oslo Børs støtter forslaget om å lovfeste krav om årlig møte mellom styret og revisor, og mener at dette vil kunne bidra til å styrke kvaliteten på regnskaper og intern kontroll for de selskaper som omfattes av kravet. 

5 Minoritetsgranskning

Oslo Børs støtter de foreslåtte endringene i vilkårene for å åpne gransking og en effektivisering av granskningsinstituttet generelt.

6 Offentlig regnskapskontroll

Regnskapsrapportering er sentralt for verdipapirmarkedenes verdsettelse av selskapene, og for utligning av innsideinformasjon. Det er derfor viktig at kontrollfunksjonen har effektive hjemler og tilstrekkelig ressurser. Det samme gjelder sanksjoner og at hele kontrollkjeden har tilstrekkelig ressurser. Oslo Børs støtter således forslaget om at den offentlige regnskapskontrollen styrkes. 

Det er imidlertid ikke tilfeldig hvordan disse ressursene finansieres. Kontrollkjeden består i dag av det regulerte marked (Oslo Børs) som etter børsloven § 27 og børsforskriften kap. 4 skal overvåke og rapportere mistanke om regelbrudd til Kredittilsynet. Markedsovervåkingen finansieres av børsen selv.

Kredittilsynet utfører regnskapskontrollen, jf verdipapirhandelloven § 15-1 (3). Disse utgiftene finansieres også av børsen, jf kredittilsynsloven § 9. Politi og påtalemyndighet finansieres av staten.

Oslo Børs vil for det første påpeke at regnskapskontrollen må finansieres gjennom utligning på tilsynsobjektene i tråd med det alminnelige prinsippet i kredittilsynsloven § 9. Riktignok er regnskaper og regnskapskontroll viktig for verdipapirmarkedet og derved også for det regulerte markedet. Men også kreditorer, selskapenes ansatte, offentlige myndigheter, og allmennheten for øvrig er interessenter i mest mulig rettvisende regnskaper. Det fremstår som tilfeldig og lite rimelig å utligne hele denne delen av Kredittilsynets utgifter på Oslo Børs. Særlig uheldig blir dette i en situasjon hvor børser og regulerte markeder får økt konkurranse og prispress.

Oslo Børs mener videre at påtalemyndighetens henleggelse av Kredittilsynets anmeldelse av FAST Search and Transfer ASA i 2008 tyder på at det ikke tilstrekkelig ressurser i den eneste del av denne kontrollkjeden som ikke finansieres av Oslo Børs.



 

oslobors.pdf