Justisdepartementet

Høring - NOU 2008:20 om skadeforsikringsselskapenes virksomhet


Vi viser til Finansdepartementets brev av 19. desember 2008 med vedlegg.

Justisdepartementet har ikke merknader til forslagene fra Banklovkommisjonen, men vil knytte enkelte bemerkninger til drøftelsene i punkt 8.2.4.1 på side 144 i utredningen. Her listes opp en del eksempler på ulike årsaker til at forsikringsselskapene ikke ønsker å tilby kunder forsikring, og videre uttales:

"Det antas at forsikringsselskap vil kunne ha saklig grunn til å nekte forsikring i alle disse tilfellene, uavhengig av om årsaken til den økte risikoen skyldes forhold som kunden i utgangspunktet kunne råde over eller ikke."

Etter Justisdepartementets syn kan det ikke uten videre legges til grunn at alle de typetilfellene som er listet opp, er relevante eksempler på forhold som vil kunne anses som saklig grunn for forsikringsnektelse etter de nye reglene om avslag på forsikring i forsikringsavtaleloven §§ 3-10 og 12-12.

Når det gjelder betydningen av tidligere skadehistorikk, vises til uttalelsene i Ot.prp. nr. 41 (2007-1008) under spesialmerknadene til § 3-10 annet ledd annet punktum på side 100, samt punkt 4.2.1. Det fremgår der at forhold som etter selskapets syn kan indikere at vedkommende forsikringstaker generelt er noe mindre forsiktig av seg enn gjennomsnittet, normalt ikke bør kunne begrunne en forsikringsnektelse. Når det gjelder tidligere betalingsmislighold, vises til uttalelsene samme sted i den nevnte proposisjonen om at muligheten for fremtidig betalingsmislighold ikke bør kunne begrunne forsikringsnektelse. Når det gjelder betalingsanmerkninger, vises til punkt 4.6.4 i proposisjonen, der det fremgår at det vil være i strid med §§ 3-10 og 12-12 tredje ledd å nekte forsikring på det grunnlaget. Når det gjelder situasjonen der visse grupper er særlig utsatt for hærverk eller vold, for eksempel på grunn av rasisme, vises til uttalelsene i punkt 4.6.4 om at forsikringsnektelse som vil innebære ulovlig diskriminering, vil være i strid med §§ 3-10 og 12-12 tredje ledd.

 

  

 

jd.pdf