Pensjonskasseforeningene

Høringsuttalelse - Konkurransen og effektiviteten i markedet for verdipapirfond


Det vises til Fellessekretariatet høringsbrev av 12. desember 2008 samt vedlagt rapport fra Kredittilsynet.

På generelt grunnlag er Pensjonskasseforeningene positive til tiltak som bedrer konkurransen og effektiviteten i markedet for verdipapirfond.

Pensjonskasseforeningene stiller seg positive til et forslag om at funksjonsutøvere med belønningsstruktur direkte relatert til genererte provisjonsinntekter obligatorisk blir å titulere som selgere og ikke rådgivere. Det foreligger ikke fra vår side sterke motforstillinger mot at person som mottar betaling direkte eller indirekte fra produsent påbys å anvende betegnelsen 'selger'.

Kredittilsynets oppfatning om at rådgivere som et utgangspunkt skal være direkte honorert av kunden tiltres. Skisserte unntaksmulighet jf verdipapirforskriften, forutsatt at tre angitte kumulative vilkår oppfylles, fremstår som velfundert.

Fra vårt ståsted er det ikke åpenbart at en reduksjon i antall forvaltningsselskaper og fond vil redusere samlede produksjonskostnader til kundenes fordel. Et marked med perfekt konkurranse, som Kredittilsynet omtaler, oppleves som mindre realistisk. Ut fra vårt ståsted så fryktes det at et redusert antall foretak og fond vil kunne lede til svekket konkurranse og en prissetting i kundens disfavør.

Det er mulig at dagens praksis med skyggefond og overskuddsdeling ikke medfører optimal ressursutnyttelse. Pensjonskasseforeningene mener likevel at en slik hypotese eller observasjon ikke gir grunnlag for et forbud eller endret praksis.

Pensjonskasseforeningene argumenterte i høringsuttalelse av 27. september 2007 for overgang fra uekte til ekte trapp. Dette standpunktet opprettholdes også på nåværende tidspunkt.

Det bør etter Pensjonskasseforeningenes oppfatning være anledning til differensiert forvaltningsgodtgjørelse. Det vises også i denne sammenheng til tidligere avgitt høringsuttalelse.

 

Vedlegg

npf.pdf