Justisdepartementet

Merknader til utkast om forskrift om spesialfond mv.


Forskriftsenheten er kjent med høring av utkast til forskrift om spesialfond mv. Vi har gjennomgått og vurdert utkastets strukturelle og regeltekniske sider og har følgende merknader:

1. Utkastet om en egen forskrift om spesialfond

Finansdepartementet foreslår med utkastet å samle bestemmelsene vedrørende spesialfond i en egen forskrift. Forskrift om spesialfond mv. Al således kun inneholde en samling av unntak fra regler som ellers gjelder verdipapirfond fastsatt i flere andre forskrifter.

Forskriftsenheten mener dette fremstår som en lite egnet forskriftsteknikk, da det Al bidra til å gjøre forskriftsverket mer fragmentarisk. Fra et brukerperspektiv vil det være uheldig at man finner hovedregelen i en forskrift, mens unntaksbestemmelsen står i en annen forskrift. Se det som er sagt om lovstruktur i veilederen Lovteknikk og lovforberedelse side 20, som også er relevant for forskrifter.

Finansdepartementet har blant annet begrunnet utformingen av en egen forskrift om spesialfond, med at dette Al forenkle prosessen ved senere endringer i regelverket om spesialfond. Hensynet til enkelhet ved endring av regelverket om spesialfond vil kunne ivaretas uten at alle unntakene samles i en forskrift. Også endringer i flere forskrifter vil kunne fastsettes i en endringsforskrift, se veilederen Lovteknikk og lovforberedelse side 198.

Vi vil derfor anbefale at det ikke gis en egen forskrift om spesialfond. De bestemmelser som foreslås i utkastet til forskriften, bør i stedet vedtas i de forskrifter som de gjør unntak fra.

2. Øvrige forskrifter gitt med hjemmel i verdipapirfondloven

Ved vår gjennomgåelse har vi også notert oss at flere av forskriftene gitt med hjemmel i verdipapirfondloven er små, og at de alle sammen retter seg mot samme subjekt, dvs. forvaltningsselskapet. Vi stiller spørsmål om eksistensen av mange slike små enkeltforskrifter tjener en hensiktsmessig inndeling av forskriftsverket.

Som eksempel trekker vi frem de forskrifter som pålegger selskapet ulike informasjons-eller rapporteringsplikter. Disse regulerer ofte kun en type informasjonsplikt, slik at forskriftene som sådan kun omfatter få bestemmelser. Informasjonsplikt selskapet har til potensielle og eksisterende andelseiere mv., er for eksempel regulert i henholdsvis forskrift om prospekt for verdipapirfond og forskrift om forvaltningsselskapers periodiske rapportering. Spesielle typer rapporteringsplikter til det offentlige finnes i henholdsvis forskrift om forvaltningsselskaper for verdipapirfonds plikt til å gi melding om selskapets aksjeeiere og forskrift om varslingsplikt ved suspensjon av innløsningsretten.

Det kan også synes som at enkelte av forskriftene tematisk sett kunne passe godt inn i verdipapirforskriften. Som eksempler nevner vi forskrift om verdipapirfonds handel med derivater og forskrift om verdipapirfonds utlån av finansielle instrumenter.

Forskriftsenheten vil understreke at den ikke har gått detaljert inn på forskriftenes materielle innhold. Det kan derfor være hensyn som Al kunne legitimere den nåværende forskriftsstruktur, og som vi har oversett. På bakgrunn av vår foreløpige gjennomgåelse Al vi likevel be Finansdepartementet vurdere muligheten for å slå sammen enkelte av forskriftene gitt med hjemmel i verdipapirfondloven.

Skulle det være behov for muntlig kontakt vedrørende arbeidet med å strukturere forskriftsverket eller om utformingen av regler, tar Forskriftsenheten gjerne imot henvendelse om saken.
 

 

jd.pdf