Pensjonskasseforeningene

Høringsuttalelse - forskrift om spesialfond


Det vises til brev fra Finansdepartementet av 24. september 2008 omhandlende utkast til forskrift om spesialfond, samt vedlagt udatert høringsnotat fra Kredittilsynet.

Pensjonskasseforeningene gir tilslutning til Finansdepartementets forslag om å gi supplerende regler om spesialfond i egen forskrift; de mest relevante forholdene er som sådan regulert av lovgivningen.

Spesialfond har i realiteten vært tilgjengelig for investorer, forut for endringene i verdipapirfondloven, eksempel gjennom handel i utenlandske hegdefond, selv om slike ikke har vært etablert og markedsført nasjonalt. Denne typen fond har hatt en viss popularitet hensett en målsetting om positiv avkastning uavhengig av markeder for øvrig, realisert gjennom et sett alternative investeringsstrategier.

Regelverket blir med en særforskrift lett tilgjengelig og forstås mer enhetlig. Forskriften gir som sådan ingen egen definisjon på spesialfond, men denne kan utledes av verdipapir¬fondloven §§ 1-1, 1-2 og 4-5 tredje ledd. I realiteten kan et spesialfond plassere midler i formuesobjekter definerte som finansielle instrumenter.

Pensjonskasseforeningene finner det betryggende at Kredittilsynet skal godkjenne et spesialfonds vedtekter. Videre er foreningene positive til at spesialfond er en tillatt investering etter kapitalforvaltningsforskriften § 3-1 første ledd; dog bør den øvre grensen for plassering oppjusteres i lys av nytt regelverk. Pensjonskasseforeningene vil komme tilbake til denne tematikken i forbindelse med at kapitalforvaltningsforskriften skal revideres i nær fremtid.

Relatert til fremlagte utkastet til konkrete forskriftsbestemmelser har ikke Pensjonskasse-foreningene nærmere merknader.

 

1) Med Finansdepartementets referanse 08/1558 FM GRY
2) Norske Pensjonskassers Forening og De selvstendige kommunale pensjonskasser
3) Lov av 12. juni 1981 nr. 52
4) Forskrift av 17. desember 2007 nr. 1457 

npf.pdf