Firmaagenturenes Forening

Høringsuttalelse - Utkast til forskrift om agenter tilknyttet verdipapirforetak


Vi viser til Finansdepartements høringsbrev datert 27. mai vedrørende forslag til forskrifter om egenhandel og tilknyttet agenter og ønsker med dette å gi en uttalelse om de foreslåtte forskrifter.

Firmaagenturenes Forening representerer alle firmaagenturer som har en tilknyttet agent avtale med Storebrand. Våre medlemmer driver med formidling av forsikringsprodukter samt rådgivning og ordreformidling av spareprodukter. De foreslåtte forskrifter vil ha enorme og utilsiktede konsekvenser for firmaagenturer og vi har av den grunn valgt å avgi en høringsuttalelse.

Historikk

Firmaagenturene har formidlet forsikrings og spareprodukter i over 130 år for Storebrand. Hovedvirksomheten har vært rådgivning og formidling av skade- og livsforsikringsprodukter, men i det senere tid har det vært økt fokus på pensjonsprodukter og spareprodukter. Firmaagenturene er organiserte som selvstendige juridiske enheter og eierskap har ofte blitt beholdt av eierens familie i flere generasjoner. Mange av kundene er også andre eller tredje generasjonskunder og forretningsforbindelsen er basert på tillitt opparbeidet over lang tid. Våre medlemmer er svært opptatt av å tilby produkter som er egnet for kunden og har av den grunn i svært begrenset grad solgt komplekse produkter. Firmaagenturene har fokus på helhetlig økonomisk rådgivning hvor trygging av eiendeler og inntekter gjennom skade-, helse- og livsforsikring har vært sentralt, men med en stadig økende privatformue, har kundene også etterspurt råd om plasseringer.

Virksomhetsbegrensninger

Det er foreslått at virksomhetsbegrensinger som gjelder for et verdipapirforetak, jfr. vphl § 10-2, skal gjøres gjeldende for tilknyttede agenter ved tilføyelse av § 10-40. Da mange av våre kunderelasjoner er basert på en totalleveranse av forsikrings- og sparingsprodukter, vil det ha dramatiske konsekvenser hvis rådgivningen knyttet til finansielle instrumenter skulle resultere i at man ikke kan formidle forsikringsprodukter. Det bør også påpekes at flere spareprodukter også er forsikringsprodukter, for eksempel unit link, og det vil være vanskelig å drive med god helhetlig rådgivning hvis man er avskåret fra å gi råd knyttet til og formidle slike produkter. Vi foreslår, til den grad det skal innføres virksomhetsbegrensninger for tilknyttede agenter, at forsikringsformidling blir inntatt eksplisitt i forskriften som en tillatt virksomhet.
 

Begrensning i antall tilknyttede agenter

Det er foreslått at forhold mellom antall ansatt hos verdipapirforetaket og tilknyttede agenter skal være minst 5:1. Da en stor del av firmaagenturenes virksomhet er knyttet til forsikringsmegling mot privat og bedriftskunder vil kun en mindre del av de ansatte drive med investeringsrådgivning. Det hadde vært mer naturlig at antall ansatte i forskriften ble knyttet opp mot det antall ansatte som faktisk driver med investeringsrådgivning i finansielle instrumenter til den grad det skulle anvendes et forholdstall. Vi mener at det er mest hensiktsmessig å foreta en vurdering av kontrollapparatet hos verdipapirforetaket for å sikre at det er tilstrekkelige ressurser og kompetanse til å følge opp tilknyttede agenter og at forholdstall i antall ansatte fjernes. Et av våre hovedankepunkter er at forhold hos andre tilknyttede agenter og hos verdipapirforetaket selv vil ha store konsekvenser for den enkelte firmaagent. For eksempel er det forholdstallet mellom antall ansatte hos Storebrands verdipapirforetak og våre medlemmer med avtale med Storebrand ca. 2:1. Flere avtaler må sies opp og et mangeårig forhold må avvikles dersom forskriften blir implementert som foreslått. Alternativt kunne våre medlemmer selv søke om konsesjon som verdipapirforetak eller omstruktureres slik at alle som drev med investeringsrådgivning i finansielle instrumenter ble skilt ut i eget selskap. Begge alternativer er kontroll- og kostnadskrevende.

Situasjonen hadde vært ennå mer uhåndterbart hvis man lå tett opp mot forholdstallet. Dersom et firmaagentur ønsket å ekspandere i antall ansatte for å kunne bedre betjene sine kunder, for å øke støtteapparatet eller for å øke antall som driver med forsikringsrådgivning så måtte verdipapirforetaket øke antall ansatt med 5 personer, eller andre firmaagenturer tilknyttet verdipapirforetaket måtte redusere sin bemanning. Det er en uholdbar situasjon hvor firmaagenturene mister den administrative og økonomiske friheten til å styre virksomheten. Flere av våre medlemmer har allerede gjennomført en midlertidig ansettelsesstopp i påvente av denne forskriften. Vi foreslår at begrensningen i antall tilknyttede agenter fjernes og erstattes med tekst om at kontrollapparat hos verdipapirforetakt må stå i forhold til omfang og antall tilknyttede agenter. Dersom forholdstall må beholdes, så foreslår vi at det økes betydelig fra 20% og at det bør inntas en bestemmelse at det er kun ansatte som driver med investeringsrådgivning i finansielle instrumenter hos den tilnyttede agent som skal inkluderes i forholdstallet. Det bør også tas hensyn til det totale antall personer hos verdipapirforetaket, inkludert funksjoner som er utkontraktert til andre i konsernet. I alle omstendigheter bør Kredittilsynet bli gitt den nødvendige fullmakt til å kunne gi dispensasjon fra begrensningen i forholdstall mellom antall ansatte hos verdipapirforetaket og antall ansatte hos tilknyttede agenter.

Begrensninger til et forretningssted, jf §10-38 (2)

Flere av våre medlemmer har flere forretningssteder da nærhet til kunder er sentralt. Vi kan ikke se at det er tungtveiende argumenter som skulle tilsi at antall forretningssteder bør begrenses. Vi har forståelse for at det sikres kompetanse på hvert forretningslokal, og foreslår at kvalifikasjonskrav til ledelsen skal gjøres gjeldende for hvert forretningssted.
 

faf.pdf