Næringslivets Hovedorganisasjon

Høring: Egenhandel for ansatte i verdipapirforetak og agenter tilknyttet verdipapirforetak


Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) slutter seg til utgangspunktet i høringsnotatet om at restriksjonene på egenhandel ikke bør strekke seg lenger enn formålet bak reglene tilsier. Denne høringsuttalelsen omfatter ikke den delen av høringen som gjelder agenter knyttet til verdipapirforetak.

Vi støtter forslaget om at dispensasjonspraksisen etter vphl. § 8-2 nedfelles i forskrift. Dette vil gjøre det enklere for både ansatte og deres arbeidsgivere å gjennomføre kurante handler, siden man slipper å søke om dispensasjon.

Lovforslaget ser ikke ut til å regulere de fortrinnsrettene som er omhandlet asl./asal.
§§ 11-10 første ledd og 11-13 første ledd, nemlig fortrinnsrett til å tegne tegningsrettsaksjer og frittstående tegningsretter. Disse fortrinnsrettene bør likestilles med fortrinnsrett til å tegne aksjer, siden også disse de er "ervervet på bakgrunn av en etablert aksjeeierposisjon i utstederselskapet", jf. høringsnotatet punkt 2.3.2a; det har liten hensikt å frita for dispensasjonssøknad for utøvelse/salg av tegningsrettene, hvis man likevel må søke for å kunne erverve dem. Ervervet skjer jo vederlagsfritt ved tildeling på samme måte som etter asl./asal. § 10-4 (i horingsnotatet punkt 2.3.2a er det lagt til g utul at ervervet av slike tegningsretter skjer ved tegning - det er ikke riktig).

Ordlyden i forslaget i høringsnotatet til § 8-1 første Iedd bokstav b stiller ikke noe krav om at den ansatte må ha ervervet fortrinnsretten i egenskap av aksjeeier. Dette vil innebære at de ansatte fritt kan kjøpe fortrinnsretter. Meningen må vel være at unntaket fra vphl. § 8-2 bare skal gjelde når fortrinnsretten er tildelt den ansatte på grunnlag av hennes aksjeinnehav.

Uansett kan paragraf 8-1 første ledd bokstav a og b slås sammen og omfatte også de ulike tegningsrettene vi tiar nevnt ovenfor: "tegningsretter som er nevnt i aksjeloven og allmennaksjeloven §§ 10-4, 11-11, 11-12 og 11-13, forutsatt at tegningsrettene er ervervet på grunnlag av fortrinnsrett".

Høringsnotatet punkt 2.2.2e) omtaler ubetydelige verdipapirposter. Hvis det er praktisk ut fra Kredittilsynets erfaringer, kan det settes en beløpsgrense for verdipapirposter som ikke er underlagt bindingstid.
 
Vi gjør oppmerksom på at separate høringsuttalelser kan komme fra våre 22 landsforeninger.

nho.pdf