Finansnæringens Hovedorganisasjon

Høringsuttalelse - utredning om endringer i tilsyn med norske markedsplasser som følge av nytt EU-regelverk


Vi viser til departementets brev 05.12.2008 vedrørende Kredittilsynets utredning om tilsyn med norske markedsplasser som følge av nytt EU-regelverk.

Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH) har ved tidligere anledninger gitt uttrykk for at prospektkontrollen bør ligge ved Oslo Børs. I denne vurderingen er det lagt vekt på den markedsnærhet som Børsen representerer og dens evne til rask og effektiv håndtering av søknader om godkjenning av prospekter. Dette synet står fremdeles ved lag. FNH tar likevel til etterretning at prospektdirektivet (Direktiv 2003/71/EF) forutsetter at overføring av prospektkontrollen til Kredittilsynet må skje innen utgangen av 2011.

Hovedsynspunkter

FNH har disse hovedsynspunktene i spørsmålet om overføring av prospektkontrollen:

  • FNH er tilfreds med den nåværende ordningen med at Oslo Børs forestår prospektkontrollen. Aktørene opplever at kontrollen utøves på en effektiv og brukervennlig måte.
  • FNH er innforstått med at EU-retten fordrer at prospektkontrollen må overlates til en offentlig myndighet, Kredittilsynet, innen utgangen av 2011. FNH går imot arbeidsgruppens forslag om å gjennomføre overforingen av kontrollen allerede fra 2010. Man bør vente med å overføre kontrollen så lenge som direktivforpliktelsene tillater dette.
  • Det er viktig å sørge for at overføringen av kontrollen til et offentlig organ ikke medfører at kostnadene, som skal belastes brukerne (utstederne) av tjenestene, stiger sammenlignet med nåværende kostnadsnivå.
  • Brukerne har behov for forutsigbare priser eller gebyrer som må betales for kontroll og godkjennelse av prospektene. Det er ikke akseptabelt at utstederne blir etterfakturert. Prisstrukturen bør så vidt mulig reflektere den tiden og de ressursene som direkte medgår ved behandlingen av søknadene.
  • Brukerne er særdeles opptatt av at de får en kvikk respons, og at de blir møtt med en servicevennlig innstilling. Mange aktører er involvert i det omfattende planleggingsarbeidet med sikte på å gjennomføre en emisjon innenfor en kort og hektisk periode. Det stilles store krav til fleksibilitet - også ved at det kan ytes ekstra innsats utover normal arbeidstid for å makte å overholde stramme tidsfrister. Forsinkelser i kontrollen og godkjenningen av prospekter kan få store negative konsekvenser for den planlagte emisjonen.
  • Kredittilsynet må klare å tilrekke seg en kompetanse på linje med det Oslo Børs har i dag.
  • Dagens tidsfrister for behandling og svar fra kontrollmyndigheten må ikke øke, sammenlignet med dagens frister.
  • FNH har ikke innvendinger til at Kredittilsynet overtar rollen med å sanksjonere brudd på reglene om løpende informasjonsplikt.

Tidsfristen for overføringen av kontrollen til Kredittilsynet


Som nevnt, er FNH innforstått med at prospektkontrollen av formelle grunner må overføres innen utgangen av 2011. Vi ser imidlertid ikke gode grunner for å forsere denne gjennomføringen. Vi går derfor imot forslaget fra Kredittilsynets arbeidsgruppe om å overføre ordningen allerede fra 2010. Vi mener at tilsynet, gjennom god kontakt med Oslo Børs, bør bruke denne tiden effektivt til å berede grunnen for at overgangen kan bli så knirkefri som mulig. Utredningen påpeker for så vidt de kritiske suksessfaktorene for en vellykket overføring av prospektkontrollen til en offentlig myndighet. Imidlertid er det ikke gjort i en håndvending å få dette til. Man kan trenge overgangsperioden frem til 2011 for å lære mest mulig av Oslo Børs' erfaringer.

Priser på tjenestene

Vi har brakt i erfaring at Kredittilsynet nok kommer i skade for å oppgi for høye avgifter til Oslo Børs for kontroll og godkjennelse av prospekter. For obligasjonslån tar Oslo Børs kr 40 000 pr. registreringsdokument (oppdateres normalt årlig) og kr 10 000 pr verdipapirdokument (beskrivelse av hvert enkelt obligasjonsnivå). Det ser likevel ut til at selv disse prisene ligger over det danske og svenske nivået. I dette ligger det betydelige utfordringer for Kredittilsynet når det gjelder å fa til en effektiv ressursanvendelse for utøvelse av prospektkontrollen. I den forbindelse må det minnes om at det er en skarp konkurranse internasjonalt på dette området, og som også norske utstedere kan nyte godt av.

Vi er enige med Kredittilsynet at gebyrene bør dekke kostnadene utelukkende for den ressursbruken som er direkte relatert til selve prospektkontrollen.
Markedsaktørene har behov for å bli møtt med forutsigbare (faste) priser, og det er ikke akseptabelt at det skjer noen etterfakturering.

Praktisering av prospektkontrollen


Det er avgjørende viktig for utstederne at de får en kvikk respons og blir møtt med en servicevennlig innstilling.

Markedsaktørene har i dag et godt samarbeid med Oslo Børs som blir informert på et tidlig tidspunkt om transaksjoner som krever deres godkjennelse av prospekter. Man har erfaring for at man strekker seg til det ytterste for at godkjenning av prospekter kan gis i tråd med fastlagte og kommuniserte tidsplaner. Oslo Børs viser i dag en betydelig fleksibilitet og vilje til å komme med sine tilbakemeldinger, faktisk tidligere enn de absolutte frister, og arbeider ofte sene kvelder og helger for å imøtekomme dette. Børsen har en god forståelse av at transaksjoner i kapitalmarkedet involverer mange parter. Å forholde seg til en fastlagt tidsplan, kan være kritisk for gjennomføring av transaksjoner.

Man møter ikke holdninger fra børsen om at mange kommentarer til prospektet etter innsendelse kan medføre at kontrollfristen må startes på nytt når neste utkast av prospektet sendes. En børsnotering innebærer en stor logistikkoperasjon. Utsteder presenterer selskapet i Norge og i internasjonale kapitalmarkeder. Det er et antall meglerhus i Norge og internasjonalt som skal mobilisere sine ressurser for konsentrert innsats i en kort periode for å plassere et selskaps finansielle instrumenter.

Planleggingen av disse aktivitetene kan gå over uker og måneder. En eventuell endring rett før transaksjonen skal effektueres, grunnet forsinket prospektkontroll, kan være meget krevende å tilpasse seg. Det vil kunne medføre svekket markedsføring av selskapets instrumenter - med de negative konsekvenser som følger av dette.

Vi legger til grunn at en overføring av prospektkontrollen til Kredittilsynet ikke medfører at kvaliteten på tjenestene blir svekket, og at man makter å opprettholde det samme servicenivået som det er redegjort for ovenfor.

Kompetanse hos personalet


Kredittilsynet må klare å tiltrekke seg en kompetanse minst på linje med det børsen har i dag. Dette må det arbeides aktivt og målbevisst med i perioden frem til overføringen skal skje.

Tidsfrister for behandling av søknader


Dagens tidsfrister for svar fra kontrollmyndigheten må ikke øke. Kredittilsynets tanker i utredningen om påkrevet bemanning kan synes å legge for stor vekt på en mekanisk kontroll. Utrykket "sjekklistebasert kontroll" kan lede tanken i retning av at det er enkelt å gjennomføre kontrollen. Erfaring tilsier imidlertid at det ikke er sjekklisten i seg selv som utgjør problemet. Det er viktig at kontrollinstansen ikke "roter seg" bort i lange utredninger som fører til at kontrollen strekker unødig ut i tid. Samtidig må kontrollinstansen være konsekvent fra emisjon til emisjon og fra utsteder til utsteder når det gjelder hvilke krav som kan stilles - basert på sjekklister og tilhørende forarbeider.

 

fnh.pdf