Sparebankforeningen

Høring - utredning om endringer i tilsynet med norske markedsplasser som følge av nytt EU-regelverk


Det vises til Finansdepartementets høringsbrev 5. desember 2008 vedrørende ovennevnte.

Sparebankforeningen viser innledningsvis til at det er viktig at fordelingen av kontroll- og tilsynsoppgaver gjennomføres på en måte som sikrer tilliten til markedet. Samtidig er det viktig at aktørenes behov for effektivitet og forutberegnelighet i tilsynsarbeidet ivaretas. Det er derfor viktig at det skapes klarhet mht. hvilke oppgaver de enkelte kontrollaktører utfører. Det er på dette grunnlag viktig at fordelingen av oppgaver, og samarbeid, mellom Kredittilsynet og Oslo Børs foretas på en måte som ikke reduserer effektiviteten i tilsynsarbeidet, herunder at en dobbeltdekning av oppgaver så langt mulig unngås. Vi har for øvrig ikke gått nærmere inn på den konkrete fordelingen av oppgavene.

Sparebankforeningen vil videre peke på følgende forhold i forbindelse med at prospektkontrollen overføres til Kredittilsynet:

  • Det er viktig at tilretteleggere sikres forutberegnelighet og rask respons mht. godkjenning av prospekter. Oslo Børs har utvist betydelig grad av fleksibilitet og vilje til å gi tilbakemelding, herunder foreløpige kommentarer, tidligere enn de absolutte frister. Det er viktig at også Kredittilsynet kan bidra til smidighet slik at godkjenning av prospekter kan skje i tråd med fastlagte og kommuniserte tidsplaner. Vi viser til at transaksjoner i kapitalmarkedet involverer en rekke parter og ulike foretak og institusjoner. Endringer i tidsplaner som følge av forsinkelser i godkjenningsprosessen er vanskelig å gjennomføre, og kan ha negative konsekvenser for markedsføringen av det aktuelle foretak og finansielle instrument.
  • Det er viktig at Kredittilsynet er tilstrekkelig bemannet og har nødvendig kompetanse til å gjennomføre en effektiv prospektkontroll. Helt sentralt er det at
    kontrollmyndighetens saksbehandlingstid ikke øker. Vi har ikke innvendinger mot at kontrollen legges opp til å være mekanisk og sjekklistebasert. Erfaringen tilsier imidlertid at kontrollinstansen også foretar nærmere vurderinger som krever betydelig kompetanse. I denne forbindelse er det også viktig at kontrollmyndigheten opptrer konsekvent slik at aktørene sikres nødvendig forutberegnelighet.

Vi peker også på at Kredittilsynet forutsetter kostnadsdekning av prospektkontrollen. Dersom gebyrinntektene ikke dekker kostnadene, legger Kredittilsynet til grunn at differansen kan dekkes inn ved utligning på utstederforetakene. Vi peker på at det er viktig at prospektkontroll utøves kostnadseffektivt slik at utstederne ikke belastes andre kostnader enn dem som kan henføres til kontrollen. Vi antar at det optimale ville være at finansieringen alene blir fremskaffet ved gebyrer basert på medgått tid, men ser at Kredittilsynet med en slik løsning ikke får mulighet til å etterfakturere udekkede kostnader gjennom året. Den nærmere ordningen for gebyrer og utligning bør vurderes ytterligere, herunder hvilken fordelingsnøkkel som skal ligge til grunn for utlikning mellom utstederne.

 

sparebankforeningen.pdf