Nasjonalt folkehelseinstitutt

6. Dagens krav til regnskapsføring i staten

1) Høringsspørsmål: Fremtrer det som hensiktsmessig å etablere et felles sett med statlige regnskapsstandarder basert på periodiseringsprinsippet, for virksomheter som velger å føre sitt interne virksomhetsregnskap etter andre prinsipper enn kontantprinsippet, slik at regnskapsrapporteringen etter kontantprinsippet kan suppleres med regnskapsinformasjon etter periodiseringsprinsippet?

Svar: Etter vår oppfatning er det ikke bare hensiktsmessig, men også nødvendig å ha et felles sett med statlige regnskapsstandarder.

7.1. Kontoplan for virksomhetsregnskapet

2) Høringsspørsmål: Fremtrer det som hensiktsmessige å utarbeide en felles statlig
kontoplan for virksomhetsregnskapet, og at denne tar utgangspunkt i og legges tett opp til Norsk Standard kontoplan?

Svar:  En felles statlig kontoplan som ligger tett opp til NS-kontoplanen, er en fordel med tanke på å kunne sammenlikne forskjellige virksomheters nøkkeltall.  Bruk av samme kontoklasser med lik begrepsoppfatning sikrer lik bruk av artskontiene.

7.2.1.1. Pensjonskostnader

3) Høringsspørsmål: Fremtrer det som hensiktsmessig at statlige virksomheter resultatfører
årets beregnede pensjonspremie til SPK, som en del av sine ordinære driftskostnader?

Svar: Ja, det mener vi.

7.2.1.2. Avskrivninger

4) Høringsspørsmål: Fremtrer de regnskapsmessige tilpasningene som er foretatt for beregning og kostnadsføring av avskrivninger som hensiktsmessige?

Svar: Ja, det mener vi.

7.2.1.3. Selvassurandørprinsippet

5) Høringsspørsmål: Fremtrer det som hensiktsmessig at kalkulatorisk forsikringspremie ikke beregnes og føres som kostnad i virksomhetsregnskapet?

Svar: Vi mener at kalkulatorisk beregning av forsikringspremie bør føres som en kostnad i virksomhetsregnskapet.

7.2.2. Finansposter

6) Høringsspørsmål: Fremtrer det som hensiktsmessig at renter på den statlige
finansieringen av anleggsmidler ikke kostnadsføres i resultatregnskapet, men vises som tilleggsopplysning i note til regnskapet?

Svar:   Kalkulatoriske rentekostnader bør med, men hva vi skal beregne renter av er mer usikkert.

7.2.3. Innkrevningsvirksomhet

7) Høringsspørsmål: Fremtrer det som hensiktsmessig å presentere innkrevingsvirksomhet som en gjennomstrømningspost etter kontantprinsippet i resultatoppstillingen?

Svar: Ja.  At innkrevingsvirksomheten fremsår som resultatnøytral mener vi er riktig.


7.2.4. Tilskuddsforvaltning

8) Høringsspørsmål: Fremtrer det som hensiktsmessig å presentere tilskuddsforvaltning som en gjennomstrømningspost etter kontantprinsippet i resultatoppstillingen?

Svar: Ja. På samme måten som ved innkrevingsvirksomhet mener vi det er riktig at tilskuddsforvaltningen er resultatnøytral.

7.2.5.1. Inntekt fra bevilgninger

9) Høringsspørsmål: Fremtrer det som hensiktsmessig å presentere statlige bevilgninger til drift som driftsinntekter i resultatregnskapet?

Svar: Ja, det mener vi.

7.2.6. Resultatbegrepet i statlige virksomheter og avregning med
Statskassen

10) Høringsspørsmål: Fremtrer resultatregnskapsoppstillingen, totalt sett, som
hensiktsmessig for statlige virksomheter?

Svar: Ja, det mener vi.

7.3.1.1. Anleggsmidler

11) Høringsspørsmål: Fremtrer de regnskapsmessige tilpasningene som er foretatt for anleggsmidler og infrastruktur mv. som hensiktsmessige for statlige virksomheter?

Svar: Ja, det mener vi.

7.3.2.1. Gjeld

12) Høringsspørsmål: Fremtrer de regnskapsmessige tilpasningene som er foretatt for finansiering av anleggsmidlene, som hensiktsmessige for statlige virksomheter?

Svar:  Ja, det mener vi.

7.3.2.3. Avregning med statskassen

13) Høringsspørsmål: Fremtrer de regnskapsmessige tilpasningene som er foretatt
vedrørende avregning med statskassen, som hensiktsmessige for statlige virksomheter?

Svar:  Ja, det mener vi.

14) Høringsspørsmål: Synes det hensiktsmessige å vise en fullstendig balanse med eiendeler, gjeldsposter og eventuell virksomhetskapital for statlige virksomheter?

Svar:  Ja, det mener vi.

7.4. Åpningsbalanse

15) Høringsspørsmål: Fremtrer de verdsettelsesprinsipper som er valgt for etablering av åpningsbalansen, som hensiktsmessige?

Svar:  Ja, det mener vi.

7.5. Kontantstrømoppstilling

16) Høringsspørsmål: Fremtrer det som hensiktsmessig at statlige virksomheter som utarbeider virksomhetsregnskap etter periodiseringsprinsippet, anbefales å utarbeide kontantstrømoppstilling etter den direkte modellen?

Svar:  Ja, det mener vi.

8. Generelle høringsspørsmål

17) Fremtrer de regnskapsmessige veivalgene og tilpasningene som er foretatt, samlet sett, som hensiktsmessige i forhold til formålet og de forutsetningene som er lagt til grunn for utprøvingen?

Svar:  Ja, det mener vi.

18) Erfaringene fra de elleve pilotvirksomhetene viser at kompetansen i økonomiavdelingene har vært tilstrekkelig til å kunne ta i bruk de foreløpige statlige regnskapsstandardene og utarbeide periodiserte virksomhetsregnskaper. Har den/de virksomheter som dere svarer for tilstrekkelig regnskapskompetanse til å håndtere en eventuell innføring av de foreløpig statlige regnskapsstandardene? (Spørsmålet besvares kun av departementer og statlige virksomheter).

Svar:  Vi er  pilotvirksomhet.