Brønnøysundregistrene

Utkast til lovregler om finansinstitusjoners navnebruk


Viser til høringsbrev av 15. februar d.å.

Når det gjelder forslaget et til ny § 2-4 i finansieringsvirksomhetsloven forutsetter vi at det med "foretaksnavn" i første ledd, siktes til det offisielle navnet på finansinstitusjonen slik det er registrert i Foretaksregisteret, jf foretaksnavneloven § 1-1 annet ledd. Slik vi forstår lovutkastet regulerer bestemmelsen utelukkende finansinstitusjoners bruk av foretaksnavn og sekundære forretningskjennetegn utad. Bestemmelsen vil således ikke være til hinder for at utenlandske finansinstitusjoner kan registrere en norsk filial med et foretaksnavn som avviker fra det utenlandske foretakets navn, jf foretaksregisterloven § 3-8 nr. 6.

Når det gjelder utkastet til endringer i finansieringsvirksomhetsloven § 2a-6 femte ledd har vi merknader til bruken av betegnelsene "foretaksnavn" og "navn".

Etter foretaksnavneloven § 1-1 annet ledd første punktum defineres foretaksnavn som det offisielle navn på en næringsdrivende juridisk person. I forhold til denne definisjonen har navn på konsern ikke status som foretaksnavn. Vi antar at intensjonen med endringsforslaget er å innføre et krav om at foretaksnavnet på morselskapet/konsernenheten eller navnet på konsernet skal inngå i foretaksnavnet på de foretak som inngår i finanskonsernet.

På denne bakgrunn foreslår vi at finansieringsvirksomhetsloven § 2a-6 femte ledd gis følgende utforming:

Foretaksnavnet til morselskapet, konsernenheten eller navnet til konsernet skal fremgå i foretaksnavnet til ethvert foretak som inngår i et finanskonsern når dette er norsk.

Vi gjør avslutningsvis oppmerksom på at de bestemte ord eller forkortelser som er påbudt brukt i et foretaksnavn for å angi organisasjonsform, jf foretaksnavneloven § 2-2, ikke vil kunne tas med når foretaksnavnet skal inngå i et annet foretaksnavn, jf forbudet om villedende foretaksnavn i foretaksnavneloven § 2-3.

bronnoysundregistrene.pdf