Forbrukerrådet

Høringsuttalelse - utkast til lovbestemmelser om finansinstitusjoners navnebruk


Vi viser til Finansdepartementets høring av 15. februar 2008 med utkast til lovbestemmelser om finansinstitusjoners navnebruk.

Forbrukerrådet stiller seg positive til at departementet tar initiativ til denne forenklingen. Finansinstitusjonenes eierforhold er relevant informasjon for forbrukeren i valget mellom ulike tilbydere av finansielle tjenester. Forbrukerrådet deler Finansdepartementets syn om at det er generelt meget uheldig at finansinstitusjoner bruker navn som kan villede kundene til å tro at de forholder seg til en annen institusjon enn det de egentlig gjør. Vi mener det er et klart behov for en navnepraksis blant finansinstitusjoner som i større grad enn i dag klargjør foretakets status når forbrukere skal velge leverandør av finansielle tjenester. Enkelte sentrale kvaliteter ved forbrukertjenestene er knyttet nært opptil hvorvidt leverandørnavnet er et foretaksnavn eller et rent merkenavn.

Forbrukerrådet har gjennom Finansportalen.no gjort erfaringer med forvirring rundt finansinstitusjoners navnebruk. Finansportalen.no har fått svært mange henvendelser fra publikum om hvor sparepengene deres er sikret gjennom sikringsordninger. Spørsmål av denne karakter har særlig forekommet hyppig under børsuroen i årets første måneder, og har ofte dreid seg om å skaffe relevante saksopplysninger i forbindelse med sikker plassering av beløp over to millioner kroner.

Sikringsordningene gjennom Bankenes sikringsfond er knyttet til bankens foretaksnavn, mens innskuddstilbudene til forbruker i dag kan være knyttet til ulike merkenavn i tillegg til bankens juridiske navn. Finansportalen.no har derfor sett seg nødt til å utarbeide et eget verktøy for å kunne besvare slike spørsmål - en egen oversikt som viser innskuddssikring knyttet til så vel bankens juridiske navn som de markedsførte merkenavnene.

Kopi av denne oversikten følger vedlagt. Av den går det frem at det per i dag er 20 av til sammen 147 banker med virksomhet i Norge som tilbyr innskuddstjenester under andre navn enn sitt juridiske navn.

Finansportalens ressursbruk i forbindelse med disse spørsmålene sier en del om ressursbruken bankenes navnepraksis i dag medfører for den enkelte innskuddskunde. Innskuddsgarantien gjennom Bankenes sikringsfond gjelder for innskudd inntil 2 millioner kroner per person per bank. For å være sikker på gyldigheten av innskuddsgarantien ved større innskudd, er det vanskelig for den enkelte å unngå å måtte forholde seg til en rekke leverandørnavn med ulik status. Dette medfører at den enkelte innskuddskunde må bruke uforholdsmessig mye tid og arbeidsinnsats til å innhente den nødvendige informasjon.

Vedtas lovforslaget, vil Forbrukerrådet gjennom Finansportalen få frigjort ressursene som ellers vil måtte medgå i fremtiden til å vise en oppdatert sammenheng mellom merkenavn og finansinstitusjonenes juridiske navn. Likeledes vil innskuddskunders ressursbruk til tilsvarende informasjonsinnhenting bli frigjort.

Det er liten grunn til å tro at bankenes praksis med valg av egne merkenavn i markedsføringen av tjenester til forbruker vil avta fremover. Bransjens praksis med segmentering av tilbud til forbrukere, samt eventuelle fremtidige fusjoner, vil trolig kunne bidra til at omfanget av finansinstitusjoners bruk av merkevarenavn øker i fremtiden. Denne trenden vil skape grobunn for ytterligere forvirring for forbrukerne. Dersom flere institusjoner gis anledning til å tilby finansielle tjenester under flere merkenavn vil også konkurransesituasjonen i markedet bli langt mer uoversiktlig enn den er i dag.


forbrukerradet.pdf