Fornyings- og administrasjonsdepartementet

Høringsuttalelse - Utkast til lovbestemmelser om finansinstitusjoners navnebruk



Vi viser til Finansdepartementets høringsbrev av 15. februar 2008 om ovennevnte.

Av hensyn til forbrukerne ønsker Finansdepartementet klarere regler for finans-institusjonenes navnebruk. De nye reglene er utredet av Kredittilsynet og innebærer at finansinstitusjoner i sin virksomhet alltid må oppgi foretaksnavnet, og at andre navn bare kan angis som tillegg til foretaksnavnet. Andre betegnelser kan likevel ikke inneholde ord som "bank" eller "forsikring".

Vi viser til Konkurransetilsynets uttalelse i brev av 30. april 2008 til Finansdepartementet. I sin uttalelse stiller Konkurransetilsynet spørsmål ved om bruk av ulike produkt- og firmanavn svekker konkurransen eller gjør det vanskeligere for kundene å orientere seg i finansmarkedene. Tilsynet frykter tvert i mot at begrensninger i adgangen til å benytte eksisterende merkenavn kan redusere muligheten for ellers rasjonelle sammenslutninger og vanskeliggjøre utenlandske aktørers etablering i det norske markedet. Tilsynet mener det er vanskelig å overskue hvilke konsekvenser forslaget vil ha, både for foretakene og kundene. Forslaget er etter tilsynets mening ikke tilstrekkelig begrunnet, og tilsynet ber om at det i stedet vurderes mindre inngripende alternativer.

Fornyings- og administrasjonsdepartementet ber om at Konkurransetilsynets synspunkter tas med i vurderingen og har for øvrig ingen merknader.

fad.pdf