Nærings- og handelsdepartementet

Utkast til lovbestemmelser om finansinstitusjoners navnebruk


Det vises til brev fra Finansdepartementet av 15. februar 2008 med høring av utkast til lovbestemmelser om finansinstitusjoners navnebruk.

Etter Nærings- og handelsdepartementets vurdering Al lovendringene som foreslås i større grad sikre at forbrukere og andre potensielle kunder gis mer presis informasjon om hvilken finansinstitusjon de forholder seg til. Nærings- og handelsdepartementet er derfor i utgangspunktet positive til lovforslaget.

Vi er imidlertid kjent med at Kredittilsynet og Konkurransetilsynet har uttrykt skepsis til sider av lovforslaget. For vår del kan vi ikke se at eventuelle konsekvenser, og da særlig økonomiske konsekvenser, for finansinstitusjonene som berøres av lovforslaget er vurdert nærmere i høringsnotatet. Etter våri syn må dette gjøres Ør det tas endelig stilling til å fremme et lovforslag for Stortinget. Vi viser i denne sammenheng til at finansinstitusjoner kan ha betydelige økonomiske interesseri fortsatt bruk av forretningskjennetegn som det foreslås forbud mot, bl.a. fordi de trolig har betalt mye for "goodwill" i form av etablert kjennetegn og dels ved at de forventer å tjene på "produktdifferensiering". Hvilke verdier som går tapt dersom finansinstitusjonene mister retten til å bruke slike etablerte forretningskjennetegn er forhold som bør vurderes nærmere i denne sammenheng, herunder mulige økonomiske konsekvenser dette vil kunne få for kundene.

nhd.pdf