Nord-Trøndelag fylkeskommune

Sak 08/80
Høring - lovbestemmelser om finansinstitusjoners navnebruk

 

Fylkesrådens innstilling til vedtak:

Nord-Trøndelag fylkeskommune mener departementet setter fokus på viktige hensyn overfor norske bankkunder i høringsforslaget, og er enig i at det er viktig å vektlegge hensynet til åpenhet, ryddighet og trygghet for norske bankkunder.

Det er positivt at det kommer skjerpede retningslinjer som forhindrer at en og samme bank kan operere fritt med flere merkenavn i det norske markedet, på en slik måte at kunden tror at det dreier seg om forskjellige banker. Det er også positivt at det stilles krav til markedsføring slik at kunden forstår i hvilken grad innskudd er sikret.

At den foreslåtte lovendringen er utformet slik at innarbeidete merkenavn som for eksempel Fokus Bank må endres, må være en uheldig og utilsiktet konsekvens av intensjonen med forslaget. Fokus Bank har tilpasset sin navnebruk i tett dialog med Kredittilsynet. Etter at det nå fremgår i all markedsføring, logoer og korrespondanse fra selskapet at det er ”Fokus Bank – filial av Danske Bank” som er avsender, fremstår navnebruken som klar og tydelig. Derfor er det vanskelig å se at navnet ”Fokus Bank – filial av Danske Bank” i noen som helst sammenheng kan forvirre kunder eller andre. Navnet tilkjennegir på en helt klar måte hvilket selskap dette dreier seg om.

Nord-Trøndelag fylkeskommune vil også peke på den særlige tilknytningen Fokus Bank og bankens merkenavn har til Trøndelag, med bl.a. hovedkontoret lokalisert her. En sterk identitet og kobling til regionen har bidratt til å underbygge Fokus Banks hovedkontorfunksjoner under skiftende eierskap.

Det er viktig at internasjonalt næringsliv oppfatter det som attraktivt å etablere virksomhet og skape aktivitet i Norge, og som i dette tilfellet, ser seg tjent med å beholde og utvikle et hovedkontor for sin norske virksomhet i en regionby. Nord-Trøndelag fylkeskommune er opptatt av at norske myndigheter ikke gir utenlandske foretak uberettigede og urimelige pålegg som er konkurransevridende, tvilsomme i forhold til EØS-reglene og som skaper uforutsigbarhet.

Nord-Trøndelag fylkeskommune vil sterkt henstille departementet om å utforme lovforslaget slik at innarbeidete merkenavn som Fokus Bank kan bestå og utvikles. Så lenge det samtidig fremgår at virksomheten er en filial av Danske Bank AS vil intensjonene i lovforslaget fullt ut være ivaretatt.

Protokoll

Innstillingen ble enstemmig vedtatt.

Fylkesrådens vurdering:

Lovendringsforslaget berører i første rekke Fokus Bank i vårt område. Fokus Bank er organisert som filial av Danske Bank A/S. Forslaget vil innebære for det første at banken påføres betydelige kostnader knyttet til selve navneskiftet, uten at navneskiftet er begrunnet i egne behov. For det andre svekkes konkurransesituasjonen for banken ved at merkenavnet ”Fokus Bank” ikke lenger kan brukes.

De to viktigste faginstansene Kredittilsynet og Konkurransetilsynet støtter ikke forslaget slik det har blitt, men støtter intensjonen. For vår region vil forslaget innbære en svekkelse av finansmiljøet, og dermed virke sentraliserende. For utviklingen i regionen anses det som viktig at mest mulig fag- og beslutningskompetanse befinner seg her. Derfor er det viktig at forslag som kan svekke denne kompetansen, ikke gjennomføres uten tilstrekkelig begrunnelse.

Steinkjer, 13. mai 2008


Susanne Bratli
fylkesråd for regional utvikling
(sign.)

_______________________________________________________________

Saksutredning for fylkesrådet


Sammendrag

Referanse for saken:
Høringforslag fra Finansdepartementet om lovbestemmelser om finansinstitusjoners navnebruk

Trykte vedlegg:
Høringsbrev fra Finansdepartementet, datert 15.02.2008,
http://www.regjeringen.no/nb/dep/fin/dok/hoeringer/hoeringsdok/2008/Utkast-til-lovbestemmelser-om-finansinst/-4.html?id=500771

Høringsnotat (vedlegg til høringsbrevet),
http://www.regjeringen.no/nb/dep/fin/dok/hoeringer/hoeringsdok/2008/Utkast-til-lovbestemmelser-om-finansinst/-2.html?id=500769


Utrykte vedlegg:
Høringsuttalelser fra bl.a. Kreditttilsynet og Konkurransetilsynet,
http://www.regjeringen.no/nb/dep/fin/dok/hoeringer/hoeringsdok/2008/Utkast-til-lovbestemmelser-om-finansinst/horingsuttalelser.html?id=500768

Utredning:

Innledning/bakgrunn

Finansdepartementet har, den 15. februar 2008, sendt ut et høringsforslag om endringer i navnebruken for finansinstitusjoner. Høringsfristen er 15. mai 2008. Navnebruken er regulert i lov av 10. juni 1988, nr. 40, om finansieringsvirksomhet og fiansinstitusjoner. Nord-Trøndelag fylkeskommune er ikke høringsinstans, men forslaget kan få så vidt negative konsekvenser for finansnæringen i Trøndelag, at den krever politisk oppmerksomhet. I Trøndelag vil forslaget særlig berøre Fokus Bank som har hovedkontor og tung tilstedeværelse i regionen.

Bakgrunnen for Finansdepartementets lovforslag går tilbake til Danske Bank A/Ss søknad om å omdanne Fokus Bank til filial av Danske Bank A/S,  i mai 2006. Kredittilsynet var den gang positiv til omdanningen, men noen forbehold. Forbeholdene gikk blant annet på navnebruken. Det ble forutsatt at det skulle fremgå av merkenavnet at Fokus bank er en filial av Danske Bank.

Tillatelse til å omdanne Fokus Bank til filial av Danske Bank A/S ble gitt av Finansdepartementet den 19. desember 2006. Departementet krevde blant annet at det måtte fremgå klart at Fokus Bank er en filial av Danske Bank A/S.

Saksframstilling/problemstillinger

Om lovendringsforslaget

Finansdepartementet vektlegger hensynet til åpenhet, ryddighet og trygghet for norske bankkunder som bakgrunn for lovforslaget.

Hovedtrekkene i høringsforslaget fra Finansdepartementet er: 

  • Finansdepartementet vil pålegge finansinstitusjoner å bruke sitt foretaksnavn. Foretaksnavn er det navn som er registrert i offentlige registre, for eksempel Danske Bank AS.
  • Finansdepartementet foreslår å forby finansinstitusjoner å benytte ordene ”bank” eller forsikring” i andre navn enn foretaksnavnet. Eksemplel på et slikt navn som da forbys er Fokus Bank.

Forslaget begrunnes i tre hovedhensyn:

Hensynet til konkurransen
Finansdepartementet vil ikke at finansinstitusjoners navnebruk skal skape forvirring overfor kundene ved at det brukes navn på institusjoner som har opphørt å eksistere eller at finansinstitusjoner markedsføres med andre navn enn institusjonens virkelige navn.

Banksikringsordningen
Den norske banksikringsordningen gir en sikring på inntil to millioner kroner for innskudd i enkeltstående norske finansinstitusjoner. Hvis én bank markedsføres gjennom flere merkenavn innenfor samme juridiske enhet, vil kunden bare være sikret for til sammen to millioner kroner.

Taushetsplikten
Taushetspliktreglene for finansinstitusjoner gjelder innen én og samme juridiske enhet. Villedende navnebruk kan således gjøre det vanskelig for kundene å holde seg orientert om hvem som sitter på hvilken informasjon vedrørende kundeforholdet, noe som for eksempel vil kunne vanskeliggjøre en forhandlingssituasjon for kunden.

Konkurransesituasjonen mellom aktørene i bank- og forsikringsnæringen

Å gjøre navneendringer i en merkevare vil alltid være forbundet med kostnader og mulig tap av konkurranseevne – ikke minst hvis den er påtvunget. En sterk merkevare er resultatet av systematisk oppbygging over mange år. En påtvunget fjerning eller endring av et merkenavn, kan derfor oppleves som ”ekspropriering” av selskapets merkenavn. En påtvunget navneendring kan innebære at en institusjon blir påført en markedsmessig konkurranseulempe i forhold til andre aktører i markedet – en konkurransevridning i favør av konkurrentene. Dette må vektlegges ved en eventuell lovendring. 

Forholdet til EØS-regelverket

EØS-forpliktelsene innebærer en frihet til å velge organisasjonsform. Det er forbud mot tiltak fra medlemslandene som er konkurransevridende. Hvis en utenlandsk finansinstitusjon velger å drive sin virksomhet i Norge gjennom et heleid datterselskap, vil man ikke være omfattet av Finansdepartementets høringsforslag. Velger man derimot å drive virksomheten i Norge gjennom en filial, blir man omfattet av høringsforslagene. Fokus Bank var heleid datterselskap av Danske Bank fra 1999 til 2007, og er nå en filial av Den danske Bank.

En reorganisering fra heleid datterselskap til filial rammes av regelverket slik det er foreslått. Forslaget kan dermed oppfattes som uakseptabel hindring av friheten til å velge organisasjonsform. Det må derfor stilles spørsmål ved om høringsforslaget er i samsvar med EØS-regelverket. 

Kredittilsynets anbefalte løsning

Kredittilsynet ble av Finansdepartementet bedt om å utarbeide forslag til lovregler som generelt forbyr finansinstitusjoner å bruke sekundære forretningskjennetegn. Dette ble  gjort. Kredittilsynet valgte imidlertid også å utarbeide et alternativt forslag, og anbefalte det. Det forslaget ivaretar etter Kredittilsynets mening hensynene bak Finansdepartementets henvendelse.

Kredittilsynets forslag var en endring av Finansvirksomhetsloven § 2-17 til å lyde:

”Det juridiske foretaksnavnet skal fremgå i navnet eller av et tillegg til navnet til enhver finansinstitusjon som driver virksomhet i Norge”. 

Dersom det brukes sekundære forretningskjennetegn og varemerker skal det ikke være tvil om hvilket foretak som står bak det aktuelle forretningskjennetegn eller varemerke. Foretak som benytter sekundære forretningskjennetegn og varemerker skal utarbeide retningslinjer for denne bruken. Retningslinjene skal godkjennes av Kredittilsynet.

Kredittilsynet kan ved enkeltvedtak nedlegge forbud eller gripe inn med pålegg mot bruk av sekundært forretningskjennetegn og varemerke dersom Kredittilsynet finner at det materiell og den informasjon som utarbeides og benyttes ikke er i samsvar med de godkjente retningslinjer.”

Kredittilsynets løsning ivaretar departementets intensjoner, samtidig som det enkelte foretak og den enkelte navnesak gis en faglig og individuell vurdering og godkjenning. Det bør være en løsning som både bransjer, departement og andre aktører kan slutte seg til.

I sin senere høringsuttalelse peker Kredittilsynet på at Finansdepartementets forslag vil medføre store endringer i navnebruken for mange institusjoner. Noen eksempler på det er:

  • Terra Sparebank Indre Sogn markedsføres blant annet under navnet Terra Sparebank Sogndal, banken må etter endringen alltid bruke Terra Sparebank Indre Sogn og da eventuelt med tillegget "Sogndal".
  • Sparebanken Pluss markedsføres under navnet +Bank, her kan heller ikke +Bank brukes som et tillegg til navnet Sparebanken Pluss 
  • Sparebank1 - SR Bank markedsføres under navnet SR-Bank, her vil heller ikke tillegget kunne brukes fordi det inneholder ordet "bank"
  • Sparebanken Øst har en internett "bank" med navnet DinBank.no, denne må nå markedsføres under bankens eget navn, eventuelt med et tillegg som ikke inneholder ordet bank.
  • DnB NOR Bank ASA markedsfører en avdeling i banken som "Postbanken". Dette vil bli forbudt, da banken nå alltid må benytte DnB NOR Bank ASA, eventuelt med et tillegg.
  • Den danske Bank A/S' filial i Norge markedsføres under navnet Fokus Bank, etter endringen vil filialen bli hetende Den danske Bank A/S NUF og da eventuelt med tillegget "Fokus".

Kreditttilsynet uttaler videre at ”mange godt innarbeidede sekundære kjennetegn blir etter dette ikke lenger mulig å benytte. For mange institusjoner vil forslaget derfor medføre store engangskostnader og kostnader med å innarbeide nye merkenavn.

Forslaget vil etter Kredittilsynets syn bety en innstramming i norske finansinstitusjoners navnebruk som går lenger enn det som må ansees påkrevd fra et forbrukerhensyn og vil påføre norske finansinstitusjoner unødige kostnader og ulemper i sin kontakt med kunder som har et tilvendt forhold til en finansinstitusjon. Det vil være en særbestemmelse for norsk finansnæring som både avviker fra det som er vanlig for andre næringer og fra det en finner i andre land.”

Konkurransetilsynets uttalelse

Konkurransetilsynet anfører at man ikke kan se at forslaget er tilstrekkelig begrunnet, verken ut fra konkurransehensyn eller andre hensyn. Konkurransetilsynet skriver bl.a.:

”Etter tilsynets vurdering er det ikke opplagt at det er spesielle trekk ved finansbransjen som nødvendiggjør særregler om navnebruk. Produktene som omsettes er
riktignok normalt svært betydningsfulle for kundene og avtalene er ofte av langsiktig karakter. Likevel er finansinstitusjoners bruk av merkenavn en viktig del av deres pris- og produktdifferensiering, på tilsvarende måte som i andre bransjer. Det er ikke åpenbart at den foreslåtte reguleringen vil tjene konsumentene som gruppe. Videre kan merkenavn i seg selv representere store verdier og være en av flere avgjørende faktorer i et oppkjøp eller en fusjon. Begrensninger i adgangen til å benytte eksisterende merkenavn i en slik sammenheng kan redusere muligheten for ellers rasjonelle sammenslutninger. For utenlandske finansinstitusjoner
kan reguleringen tenkes å virke inn på deres muligheter til å etablere seg i det norske markedet. Det er derfor vanskelig å overskue hvilke konsekvenser forslaget vil ha, både for foretakene ogfor kundene.”

Vurdering

Det er et rimelig krav at det skal fremgå hvilket foretak som står bak et forretningskjennetegn. Det synes imidlertid som om Finansdepartementet går alt for langt når man ønsker å forby bruk av såkalt sekundære forretningskjennetegn som bruker ordene ”bank” eller ”forsikring”.

De tre forhold som departementet fremholder som hovedargumentene for lovendringen, kan vurderes slik:

Hensynet til konkurransen: Navnet på et morselskap bør fremgå av navnet til ethvert foretak som inngår i et finanskonsern. Så lenge dette er ivaretatt bør det være åpninger for at finansinstitusjoner fortsatt kan bruke ordene ”bank” eller ”forsikring” i sine navn. En eventuell pålagt navneendring kan bidra til forvirring overfor kundene, snarere enn å fjerne forvirring. En navneendring indikerer at det gjøres endringer i et selskaps organisering og struktur, noe som på ingen måte trenger å være tilfelle når navneendring pålegges av myndighetene.

Banksikringsordningen: Finansdepartementet peker på en viktig problemstilling når man hevder at kunder kan ledes til å tro at de er bedre sikret enn realiteten hvis man har innskudd i flere institusjoner innenfor samme juridiske enhet. Så lenge morselskapets navn fremgår av institusjonens navn, bør dette hensynet være ivaretatt.

Hensynet til taushetsplikten/kundens forhandlingsposisjon: Finansdepartementets bekymring i forhold til at taushetsbelagt informasjon kan tilfalle andre institusjoner innenfor samme foretak er også i noen grad berettiget. Hvis morselskapets navn fremgår av institusjonens navn, bør heller ikke dette poenget stå i veien for at en bank- eller forsikringsinstitusjon kan beholde ordet ”bank” eller ”forsikring” i sitt sekundærnavn.

Enkelte utenlandsk eide finansinstitusjoner velger å drive sin virksomhet i andre land gjennom filialer. De nasjonale filialene kan i visse tilfeller fortsette sin virksomhet gjennom sitt opprinnelige og lokale merkenavn. I de tilfeller det utenlandske morselskapet bare opererer i Norge gjennom sin filial, vil forholdene knyttet til åpenhet, banksikringsordningen og taushetsbelagt informasjon være uproblematiske.

Konklusjoner

Finansdepartementet belyser problemstillinger, som er viktige for norske bankkunder.

Det er fornuftig med en gjennomgang av navnelovgivningen for finansinstitusjoner, for å sikre at et morselskaps navn fremgår av finansinstitusjoners navnevalg.
Departementets forslag går for langt og innebærer et for stort inngrep overfor institusjoners navnevalg.

Påtvungne navneendringer kan innebære et uforholdsmessig merkevare- og verditap for finansinstitusjoner og virke konkurransevridende og konkurransehemmende. Konkurransetilsynet framhever dette.

Det er grunn til å stille spørsmål ved om høringsforslaget kan være i strid med EØS-regelverket.

Kredittilsynet lanserer og anbefaler et alternativ som ivaretar departementets intensjoner og som gir mulighet til inngripen og påbud i de tilfeller intensjonene ikke ivaretas. Finansdepartementet bør støtte seg på Kredittilsynets anbefalte forslag, særlig fordi også Konkurransetilsynet mener at departementets forslag går for langt.

ntfk.pdf