Den norske Revisorforening

Høring - Regulering av investeringstjenester med ANS- og KS-andeler i verdipapirhandelloven


Det vises til Finansdepartementets høring ved brev 23. september 2009 av et forslag fra Kredittilsynet til regulering av investeringstjenester med ANS- og KS-andeler i verdipapirhandelloven.

Kredittilsynet omtaler i høringsnotatet praksisen i kapitalmarkedene med å organisere investeringer innenfor eiendom, shipping, offshore og "private equity" i ansvarlige selskaper og kommandittselskaper. Det er opplyst at investeringer i slike ANS- og KS-andeler ikke bare markedsføres mot profesjonelle investorer, men også mot massemarkedet eller privatmarkedet. Tilknyttede investeringstjenester utøves både av foretak som er underlagt tilsyn og foretak som ikke er underlagt tilsyn.

Revisorforeningen slutter seg ut fra dette til at det er behov for å regulere investeringstjenester med ANS- og KS-andeler. Vi legger vekt på at investorbeskyttelsen som et utgangspunkt bør være den samme uavhengig av hvordan investeringen er organisert.

Kredittilsynet går inn for en regulering der området for konsesjonsplikten utvides, men uten at ANS- og KS-andeler tas med i definisjonen av finansielle instrumenter i
verdipapirhandelloven. Kredittilsynet legger vekt på mulige utilsiktede utslag i annet regelverk av å utvide definisjonen. Revisorforeningen er enig i behovet for å kartlegge mulige konsekvenser, men vi anser at en bør gjennomføre en slik kartlegging og ikke omgå problemstillingen ved å utelate ANS- og KS-andeler fra definisjonen. Konsekvensene for skattelovgivningen bør prioriteres i kartleggingen. Vi anser at utgangspunktet om lik regulering samt hensynet til helhet og oversiktlighet i verdipapirlovgivningen tilsier at ANS-og KS-andeler inkluderes ved å utvide definisjonen av finansielle instrumenter.

 

dnr.pdf