Norges Fondsmeglerforbund

Høring - Forslag om endringer i verdipapirhandelloven vedrørende andeler i ansvarlige selskaper og kommandittselskaper


Norges Fondsmeglerforbund viser til Finansdepartementets høringsbrev 23. september 2009 vedlagt høringsnotat utarbeidet av Kredittilsynet. I notatet foreslås det endringer i verdipapirhandelloven vedrørende andeler i ansvarlige selskaper (ANS-andeler) og kommandittselskaper (KS-andeler).

Kredittilsynets forslag innebærer i all hovedsak at konsesjonsplikten utvides slik at kun verdipapirforetak som har tillatelse til å yte investeringstjenester i henhold til verdipapirhandelloven kan yte mellommannstjenester knyttet til ANS- og KS-andeler. Den foreslåtte konsesjonsplikten er begrenset til tjenester som ytes overfor ikke-profesjonelle kunder.

Under henvisning til at Verdipapirmarkedslovutvalget i NOU 2006: 3 foreslo å utvide defmisjonen av fmansielle instrumenter til også å omfatte ANS- og KS-andeler, mener Norges Fondsmeglerforbund at Kredittilsynets forslag ikke kan erstatte en full utredning av konsekvensene av at disse selskapsandelene innlemmes i defmisjonen av finansielle instrumenter i verdipapirhandelloven § 2-2, og som departementet varslet i Ot.prp. nr. 34 (2006-2007) pkt. 4.5. Vi viser til at Lovutvalgets forslag ikke ble fulgt opp av departementet fordi forholdet til andre regelsett måtte utredes nærmere. Vi har forståelse for at Kredittilsynet i forhold til sitt kompetanseområde ikke kan foreta en full utredning hvor hensynet til andre regelsett utenfor Kredittilsynets kompetanse er ivaretatt. En eventuell utvidelse av definisjonen "finansielle instrumenter" til også å omfatte ANS- og KS-andeler er således etter vår vurdering ikke tilstrekkelig vurdert. Kredittilsynets forslag synes derfor å være basert på Kredittilsynets begrensede forutsetninger for en inngående behandling av regelverket på andre berørte rettsområder, og forslaget fremstår derfor ikke nødvendigvis som den mest hensiktsmessige løsningen.

På kort sikt vil imidlertid Norges Fondsmeglerforbund støtte Kredittilsynets forslag om konsesjonsplikt for investeringstjenester i tilknytning til ANS- og KS-andeler når slike tjenester ytes overfor ikke-profesjonelle investorer. Vi mener at forslaget vil tette et hull som i dag eksiterer i forhold til aktører som driver mellommannsvirksomhet knyttet til slike produkter uten å være regulert av bestemmelsene om god forretningsskikk på tilsvarende måte som våre medlemsforetak.
 

nfmf.pdf