Norsk Venturekapitalforening

Forslag om endringer i verdipapirhandelloven vedrørende andeler i ansvarlige selskaper og kommandittselskaper


Norsk Venturekapitalforening viser til Finansdepartementets høringsbrev 23. september 2009 vedlagt høringsnotat utarbeidet av Kredittilsynet, heretter omtalt som Finanstilsynet. I notatet foreslås det endringer i verdipapirhandelloven vedrørende andeler i ansvarlige selskaper (ANS-andeler) og kommandittselskaper (KS-andeler).

Norsk Venturekapitalforening støtter forslaget fra Finanstilsynet med følgende unntak / innspill:

Investorer i typiske private equity fond, også omtalt som aktive eierfond, vil enten kvalifisere som profesjonell kunde eller ikke-profesjonell som kan be om å bli behandlet som profesjonell i henhold til § 10-4.

Unntaket for profesjonelle kunder i den nye foreslåtte §9-2 annet ledd nr 10 henviser kun til verdipapirforskriften § 10-1,jf § 10-2. Det bør etter Norsk Venturekapitalforenings syn også henvises til § 10-4. Vi er enige med Finanstilsynet i at en regulering ikke bør gjøres mer omfattende enn de reguleringsmessige behov tilsier. Det er etter vårt skjønn lite som tilsier at denne type investorer (ikke-profesjonelle som ber om å bli behandlet som profesjonelle) trenger ytterligere beskyttelse i denne sammenheng. Det bør derfor også inntas en henvisning til § 10-4.

Vi ber departementet også vurdere å utvide / presisere verdipapirforskriften § 10-4 med følgende:

  • (c) er formulert på en måte som indikerer at den bare gjelder privatpersoner. Vi antar at hensikten ikke har vært å begrense bestemmelsen til kun å gjelde privatpersoner, men at også selskaper som innehar samme kompetanse inkluderes. Dette bør etter vårt skjønn enten presiseres i forskriftsteksten eller gjennom en uttalelse fra departementet.
  • (a) beskriver en type erfaring / kompetanse som er lite relevant for en investor i et typisk private equity fond / aktivt eierfond. Investeringer i slike fond er langsiktige og dermed også mindre hyppige enn for eksempel aksjetransaksjoner over børs. Erfaring med høy transaksjonshyppighet er ingen kvalifiserende egenskap innenfor private equity. Erfaring knyttet til avtaleverk og kommersielle vilkår vil være vesentlig mer viktig for en investor i et private equity fond / aktivt eierfond. Vi foreslår at det gjøres et alternativt tillegg i (a) hvor det kreves relevant erfaring med investeringer i slike fond. Dette tillegget bør i så fall kun få anvendelse ved investering i private equityfond / aktivteierfond.

Vi står gjerne til disposisjon dersom ytterligere utdyping er ønskelig.

 

nvca.pdf