Skattedirektoratet

Forslag om endringer i verdipapirhandelloven vedrørende andeler i ansvarlige selskaper og kommandittselskaper


Skattedirektoratet viser til Finansdepartementets høring av 23. september 2009 om endringer i verdipapirhandelloven vedrørende andeler i ansvarlige selskaper og komandittselskaper. Frist for merknader er satt til 23. desember 2009. Høringen inneholder to alternative forslag.

Kredittilsynet forslår en utvidelse av konsesjonsplikten som innebærer et forbud mot at andre enn verdipapirforetak yter mellommannstjenester knyttet til ANS- og KS-andeler. Konsesjonsplikten er begrenset til å gjelde tjenester som ytes til ikke-profesjonelle kunder.

Skattedirektoratet har ingen merknader til dette forslaget, da vi ikke kan se at det innebærer skatte- eller ligningsrettslige problemstillinger.

Alternativt kan en utvide definisjonen av finansielle instrumenter i verdipapirhandelloven til også å gjelde andeler i ansvarlige selskaper og komandittselskaper. Finansdepartementet ber om merknader til dette.

Etter skatteloven § 2-38 annet ledd bokstav c og tredje ledd bokstavene a, b og c, er inntekter ved realisasjon eller uttak av finansielle instrumenter omfattet av fritaksmetoden på visse vilkår. Begrepet finansielle instrumenter er i denne sammenheng forstått slik at det bare er derivater som er omfattet, se Ot. prp nr 1 (2004/2005) pkt 6.5.2.4. Siden begrepet finansielle instrumenter omfatter mange flere typer objekter, kunne det være hensiktsmessig å endre ordlyden i § 2-38, slik at det kom klart frem at bestemmelsen bare gjelder derivater. Uansett kan tolkningen av bestemmelsen ikke endres ved at finansielle instrumenter i verdipapirhandelloven også omfatter ANS- og KS-andeler.

Særreglene for skipsaksjeselskaper og skipsallmennaksjeselskaper bestemmer at selskaper ikke kan eie visse finansielle instrumenter, jf skatteloven § 8-11 første ledd bokstav c nr 3. Dette er avgrenset til finansielle instrumenter som gir rett til kjøp eller salg av bestemte aksjer eller andeler. Siden begreps-innholdet er nærmere definert ser vi ikke behovet for tilpasning til den foreslåtte nye utvidelsen i verdipapirhandelloven.

Som finansiell opsjon regnes en kontrakt som gir innehaveren rett til å kjøpe eller selge bl.a kursnotert finansielt instrument, jf. skatteloven § 9-10 annet ledd bokstav d. Siden andeler i ansvarlige selskaper eller komandittselskaper ikke kursnoteres, vil en lovendring av verdipapirhandelloven og uttrykket finansielle instrumenter ikke få betydning i forhold til skatteplikten etter skatteloven § 9-10.

Ligningsloven § 6-4 bestemmer at verdipapirforetak ukrevet plikter å oppgi skattyters innskuddskonti og lånekonti. Vi kan ikke se at en utvidelse av begrepet finansielle instrumenter vil fa noen nevneverdig betydning for denne plikten.

Etter ligningsloven § 6-5 skal verdipapirregistre ukrevet gi oppgave som viser den enkelte investors beholding av finansielle instrumenter og avkastning på disse. Oppgaveplikten omfatter alle instrumenter som er registrert i en verdipapirsentral, jf lignl § 6-5 og forskrift av 22. desember 2003 nr 1779. Dette innebærer at alle instrumenter som er registrert i VPS årlig innrapporteres til Skattedirektoratet, uavhengig av om instrumentet er registreringspliktig eller frivillig registrert i registeret, se verdipapirregisterloven §§ 2-1 og 2-2. Dersom finansielle instrumenter etter verdpapirhandelloven utvides til å omfatte andeler i ansvarlige selskaper og komandittselskaper, vil dette innebære utvidet oppgaveplikt etter ligningsloven § 6-5. Oppgaveplikten kan imidlertid begrenses i forskrift, jf. ligningsloven § 6-16.

Skattedirektoratet kan etter dette heller ikke se at det alternative forslaget om utvidelse av begrepet finansielle instrumenter i verdipapirhandelloven innebærer skatte- eller ligningsmessige forhold som ikke er lett håndterbare.
 

skd.pdf