Finansnæringens Hovedorganisasjon

Forslag til endringer i eiendomsmeglingsforskriften og regnskapsførerforskriften som følge av tjenesteloven


Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH) viser til departementets brev av 4. september 2009 vedrørende forslag til forskriftsendringer som følge av tjenesteloven.

FNH støtter Kredittilsynets forslag til saksbehandlingsregler i utkast til ny § 1-5 i forskrift 08.02.199 nr. 196 om autorisasjon av regnskapsførere og ny § 2-6a i forskrift 23.11.2007 nr. 1318 om eiendomsmegling. Etter vår vurdering kan det ikke være hensiktsmessig å gi tjenesteloven § 11 annet om automatisk rett til oppstart av virksomhet ved overskridelse av saksbehandlingsfrister, tilsvarende anvendelse for søknad om tillatelse til å utøve regnskapsfører- eller eiendomsmeglertjenester.

Brukerne av regnskapsfører- og eiendomsmeglertjenester må kunne stole på utøverne har vært underlagt en formell vurdering og godkjenning av Kredittilsynet. En ordning med rett til oppstart ved fristoverskridelse kan i sin ytterste konsekvens også konstituere en renomerisiko for Kredittilsynet som tilsynsorgan. FNH er på denne bakgrunn enig i at det bør gjøres unntak fra tjenesteloven § 11 annet ledd i de nevnte forskriftene.

FNH er for øvrig også enig med Kredittilsynet i at det må stilles krav til revisjonsplikt og organisering for utenlandske eiendomsmeglere som skal utøve virksomhet i Norge, i samsvar med de krav som gjelder overfor norske eiendomsmeglere, jf. utkastet til ny § 2-6b i eiendomsmeglingsforskriften.

 

fnh.pdf