Norges Autoriserte Regnskapsføreres Forening

Høring - forslag til endring av regnskapsførerforskriften
på bakgrunn av tjenesteloven


Det vises til departementets brev av 4. september 2009 med forslag til endring av regnskapsførerforskriften på bakgrunn av tjenesteloven. Saken er behandlet av NARFs fagutvalg.

NARF er enig i de vurderinger som ligger til grunn for konklusjonen om allmenne hensyn i tilknytning til autorisasjonsordningen for regnskapsførere, og støtter forslaget om anvendelse av unntaksmuligheten i tjenesteloven § 11 annet ledd - altså at det ikke innvilges automatisk tillatelse (autorisasjon) dersom saksbehandlingsfristen er overskredet.

Hva gjelder saksbehandlingsfristen foreslås denne satt til tre måneder. Etter vår oppfatning er dette vel romslig. Departementet bes vurdere om ikke to måneder er tilstrekkelig. Det vises her til at autorisasjonssøknader må anses som relativt enkle å avgjøre (jf. spesifikke og objektive vilkår). Når det er sagt er vi usikre på hvilken betydning fristangivelsen i realiteten vil ha, så lenge ovennevnte unntaksbestemmelse gis anvendelse. Om enn forskriften kommer til å inneha en to eller tre måneders frist, merker vi oss som positivt at Kredittilsynet har som intern målsetning å avgjøre søknader om autorisasjon langt før (90% innen 30 dager, jf. høringsnotatet punkt 2 / side 3). Vi regner det som en selvfølge at denne målsetningen blir opprettholdt i det videre.

Vi vil også bemerke som viktig at søknader nokså umiddelbart etter at de er innkommet gjennomgår en formalsjekk, for tidligst mulig å avdekke og varsle søker om eventuell manglende/ufullstendig dokumentasjon. På denne måten unngås unødig forsinkelse av saksbehandlingsprosessen.
 

 

narf.pdf