Verdipapirfondenes forening

Høring - forslag til endringer i kapitalforvaltningsforskriftene


Vi viser til departementets høringsbrev datert 21. september vedrørende forslag til endringer i kapitalforvaltningsforskriftene. Verdipapirfondenes forening har følgende merknader til forslagene:

  • Vi viser til at foreningen i brev til departementet datert 15. mai 2008 tok til ordet for å oppheve den gjeldende begrensningen i forskriftens § 3-3- fjerde ledd nr. 5, som begrenser plasseringen i ett enkelt UCITS-fond til maksimalt 10 prosent av selskapets forsikringsmessige avsetninger.

    Kredittilsynet skriver i sitt høringsnotat at det gjeldende kravet "om at porteføljen må fordeles på flere UCITS-fond, gjør ikke nødvendigvis porteføljen mer veldiversifisert, men kan gjøre den mer uoversiktlig". Kredittilsynet foreslår i tråd med dette - og på linje med hva som ble foreslått også forrige gang disse forskriftene var på høring - at bestemmelsen om plasseringsbegrensning på enkeltrisiko for UCITS-fond oppheves. Etter vår vurdering er det i høringsnotatet gitt en solid og overbevisende begrunnelse for dette forslaget - som vi gir vår fulle tilslutning til.

  • Kredittilsynet foreslår samtidig å oppheve begrensingen når det gjelder plasseringen i statsobligasjonsfond som ikke oppfyller UCITS-direktivets krav om investeringer i minst seks ulike utstedelser. Tilsvarende er også foreslått gjort gjeldende for utenlandske statsobligasjonsfond som tillates markedsført her til lands.
    Verdipapirfondenes forening deler de vurderinger som gjøres i høringsnotatet og vi slutter oss til Kredittilsynets forslag.
  • Det følger av Kredittilsynets forslag at plasseringer i øvrige nasjonale verdipapirfond fortsatt skal begrenses til 4 prosent av forsikringsmessige avsetninger. Med tanke på at det som oftest vil være små forskjeller mellom et UCITS-fond og et nasjonalt verdipapirfond, fortoner dette seg som en svært streng grense. Vi vil derfor tilrå at det vurderes å heve denne, for eksempel til 10 prosent. (Det forhold at noen nasjonale fond vil kunne avvike vesentlig fra et UCITS-fond, kan loses ved å innføre krav om at det skal foreligge godkjennelse fra Kredittilsynet for at det skal kunne plasseres utover
    4 prosent).
  • Kredittilsynet foreslår at gjeldende regler for pensjonsordninger som omfattes av pensjonslovene bør endres. I den forbindelse er det foreslått presiseringer av hva som kan inngå i en særskilt investeringsportefølje. Vi har ingen merknader til dette utover å påpeke at det vil være inkonsistent å opprettholde spredningskravet i vpfl § 4-8 åttende ledd for særskilt investeringsportefølje, når det i kapitaiforvaltningsforskriften foreslås å fjerne begrensningen for hvor mye som kan plasseres i ett UCITS-fond.

 

vff.pdf