Barne- og likestillingsdepartementet

Høring - Forslag til gjennomføring av betalingstjenestedirektivet i norsk rett (offentligrettslige bestemmelser) mv.


Vi viser til Finansdepartementets ekspedisjon 22. 6. 2009 vedrørende høring av forslag til gjennomføring av betalingstjenestedirektivet i norsk rett. Barne- og likestillingsdepartementet har følgende bemerkninger til saken:

Arbeidsgruppen har foreslått at det ved forskrift skal kunne bestemmes at alle instanser som tilbyr betalingstjenester skal være tilsluttet en klagenemnd. Det er også foreslått en egen bestemmelse om slik nemndsbehandling. Barne- og likestillingsdepartementet støtter dette forslaget. Behandling i klagenemnd er en enkel og rimelig tvisteløsningsordning som vil være av stor betydning for forbrukerne også på dette området.

Vi vil videre opplyse at BLD nylig har gitt Forbrukerrådet i oppdrag å utvikle en markedsoversikt (med prisopplysning o.a.) for pengeoverføringstjenester til utlandet. Nettstedet "Sending Money Home" vil være en del av Finansportalen og vil bli lansert i løpet av 2010. I utgangspunktet er det lagt opp til at tjenesten skal omfatte opplysning om priser mv. fra om lag 10 av de mest sentrale aktørene i dette markedet. Disse dataene vil bli innhentet fra åpne kilder, som institusjonenes nettsider, og oppdatert månedlig. I tillegg skal norske banker på frivillig basis kunne legge inn data om sine pengeoverføringstjenester til ulike land.

Portalen skal gjengi opplysninger kun fra institusjoner eller foretak som har konsesjon i Norge. Det forutsettes videre at pris og andre opplysninger om tjenestene publiseres offentlig. De foreslåtte reglene om betalingsforetak Al etter det vi forstår kunne føre til at flere oppnår konsesjon for å tilby overføringstjenester til utlandet. Hvilke konsekvenser dette vil få for markedet, og for bruken av den planlagte portalen, bør i tilfelle vurderes nærmere.

 

bld.pdf