Norges Bank

Høring - forslag til regulering av søksmålskompetanse for tillitsmenn i obligasjonslån


Det vises til Finansdepartementets høringsbrev av 25.11.2009 med forslag til lovregulering av søksmålskompetansen for tillitsmenn i obligasjonslån, samt til Finanstilsynets brev av 24.11.2009 om behovet for å fastsette regler for søksmålskompetanse mv.

Norsk Tillitsmann ASA foreslo i brev av 27.10.2009 til Finansdepartementet at søksmålskompetansen til tillitsmenn i obligasjonslån ble avklart ved endring av verdipapirforskriften av 29.6.2007 nr 754, jf forslaget til ny § 5-12.

I sitt brev av 24.11.2009 peker Finanstilsynet på at verdipapirforskriften er fastsatt med hjemmel i vphl § 5-10 fjerde ledd, som etter vphl § 5-4 første ledd kun gjelder for lån som er opptatt på regulert marked. Forslaget til ny § 5-12 om søksmålskompetanse for tillitsmann for obligasjonslån mv vil dermed bare kunne gjøres gjeldende for den begrensede andelen som er opptatt på regulert marked. En effektiv regulering forutsetter at samtlige obligasjons- og sertifikatlån i det norske markedet omfattes, enten lånene er opptatt til handel på regulert marked, notert på ABM eller utelukkende registrert i VPS. På denne bakgrunn foreslår tilsynet at søksmålskompetansen for tillitsmenn for obligasjonslån mv avklares i ny vphl § 5a-l.

Norges Bank støttet i brev av 9.11.2009 til departementet forslaget om å gi tillitsmann søksmåls¬kompetanse på vegne av obligasjonseiere i henhold til Iåneavtale. Det ble framholdt at uklarheter knyttet til søksmålskompetansen kunne få vidtrekkende negative følger for det norske obligasjons-og sertifikatmarkedet. Vi hadde imidlertid i begrenset grad anledning til å vurdere spørsmål omkring hjemmelsgrunnlaget.

Vi har ingen merknader til Finanstilsynets vurdering av hjemmelsgrunnlaget eller til forslaget om å Iovfeste søksmålskompetansen. Vi vil gjenta betydningen av at en slik lovendring skjer så raskt som mulig for å begrense skadevirkningen av den uklarheter som har oppstått.

Ordlyden i Finanstilsynets forslag til ny vphl § 5a-1 er identisk med Norsk Tillitsmanns forslag til ny § 5-12 i verdipapirforskriften. Vi viser i den forbindelse til vårt forslag om å presisere den innledende setningen til: "Foretak som i avtale er...., kan så langt det er grunnlag for det i låneavtalen saksøke og saksøkes med bindende ..".

 

nb.pdf