Verdipapirsentralen

Høring om regulering av søksmålskompetanse for tillitsmenn i obligasjonslån


"Verdipapirsentralen støtter forslaget som Finanstilsynet har lagt fram i saken. VPS er enig med Norsk tillitsmann og Finanstilsynet i at rettskjennelsen som er bakgrunnen for forslaget skaper framtidig usikkerhet om rettstilstanden. Dette vil fortsatt gjelde selv om kjennelsen ikke blir den endelige avgjørelsen av den konkrete saken etter at den er blitt gjenstand for anke.

VPS er enig i Finanstilsynets vurdering av at det norske obligasjonsmarkedet hviler på et velgerende tillitsmannsapparat og at usikkerheten kan gå sterkt ut over markedet. Sett ut fra den enkelte långiver i et obligasjonslån kan representasjonsmuligheten være avgjørende for i praksis å kunne håndheve sine økonomiske rettigheter i lånet. Den nåværende praksis, hvor tillitsmannen representerer långiverne, har en lenge historie som ble satt i system i og med etableringen av en verdipapirsentral i Norge. Oppnevning av tillitsmann ble en fast del av de opplysninger som skal registreres om lån som konverteres eller etableres ved registreringen i VPS. Potensielle obligasjonseiere har kunnet ha tillit til å bli representert overfor usteder, og utsteder har kunnet forholde seg til tillitsmannen. Partene i låneavtalene har således tilpasset seg den ordning som har vært praktisert.

Ordningen har vært lite gjenstand for uttrykkelig lovregulering fram til nå. Det er også vanskelig å se for seg en alternativ ordning som sikrer partenes nødvendige interesser overfor hverandre. I denne forbindelse har VPS merket seg uttalelsen i Finanstilsynets brev (på side 5) om at partene har funnet fram til smidige og effektive løsninger gjennom avtaleregulering. Når det gjelder nærværende forhold er dog situasjonen en annen, idet en må anta at tvistemålsloven uttømmende regulerer representasjonsretten for domstolene, og det blir derfor behov for å supplere dagens bestemmelse.

VPS støtter videre Finanstilsynets forslag til ordlyden i lovframlegget. Ordlyden bør holdes så vid som angitt, for å kunne fange opp de sitasjonene som melder seg i praksis. Hva for type foretak og avtaletype bør derfor ikke kvalifiseres nærmere, jf. at tillitsmann oppnevnes i noen tilfeller i låneavtalen og i andre tilfeller i separat avtale mellom utsteder og tillitsmann.

 

vps.pdf