Kunnskapsdepartementet

Tilbakemelding fra Kunnskapsdepartementet vedrørende høring om endringer i revisorloven for å gjennomføre direktiv 2005/36/EF om godkjenning av yrkeskvalifikasjoner


Vi viser til brev av 7. januar 2009 vedrørende ovennevnte.

Kunnskapsdepartementet har ingen merknader eller kommentarer til forslaget til endringer i revisorloven.

Når det imidlertid gjelder forslaget til endringer i revisorforskriften, vil Kunnskapsdepartementet ikke anbefale den gjennomføringsmetoden som Finansdepartementet har valgt for direktiv 2005/36/EF om godkjenning av yrkeskvalifikasjoner (yrkeskvalifikasjonsdirektivet). I begrunnelsen fra Kredittilsynet nevnes det bl.a. at søkere kan konsultere direktivteksten på sitt morsmål for å få best mulig oversikt over sine rettigheter. Kredittilsynet foreslår at det vedtas en forskriftsbestemmelse hvor det henvises til yrke skvalifikasjonsdirektivet, og ikke en bestemmelse hvor direktivteksten gjentas. Vi tror ikke det er nok at krav til godkjenning og nærmere retningslinjer bekjentgjøres på Kredittilsynets nettsted. Vi viser til veiledning om lov- og forskriftsarbeid, utarbeidet av Justis- og politidepartementet. Der nevnes det bl.a. at gjennomføring av direktiver ved inkorporasjon vanligvis bør unngås. I forslaget til gjennomføring er det valgt en kombinasjon av henvisning til direktivteksten og gjengivelse av deler av direktivet. Vi anser at dette ikke gjør brukerne i stand til å skaffe seg full kjennskap til de rettigheter direktivet gir dem. Direktivet er på 65 artikler og kun et fåtall vil omfatte godkjenning av revisorer.

Dersom Finansdepartementet ønsker å gjennomføre direktivet ved å henvise til enkelte artikler i direktivet er vi av den oppfatning at andre bestemmelser i direktivet også bør gjennomføres i revisorforskriften. Dette fordi bruker bør gjøres oppmerksom på hvilke bestemmelser som regulerer forholdet til godkjenning av revisorer, dette gjelder både for søker og Kredittilsynet som godkjenningsmyndighet.

Enkelte av definisjonene som er nevnt i artikkel 3 bør gjengis, dette gjelder bl.a. bokstav b) yrkeskvalifikasjoner, bokstav c) kvalifikasjonsbevis og bokstav h) egnethetsprøve. Videre bør forholdet til tredjestat nevnes, artikkel 3 nr. 3.

I artikkel 11 nevnes de ulike kvalifikasjonsnivåene i direktivet. Forslaget bør også inneholde en henvisning til hvilket nivå som kreves for å bli godkjent i Norge.

Vi mener at søker bør i forskriften få opplysninger om hvilken dokumentasjon som skal leveres med søknaden ved etablering. I direktivet nevnes det hvilken type dokumentasjon som kan kreves i artikkel 50 nr. 1 og vedlegg VII. Det er ikke nok bare å henvise til direktivet, dette bl.a. fordi søker må kunne vite hvilke dokumenter det er nødvendig å levere i søknaden om godkjenning.

Det bør også være regler om klageadgang, jf. artikkel 51. Dette fordi det er mulig å klage dersom det ikke fattes vedtak innen fristens utløp.

Etter vår oppfatning bør det også være en henvisning til administrativt samarbeid som nevnt i artikkel 56 nr.1 og 2, for å sikre at Kredittilsynet oppfyller forpliktelsene i direktivet.

Når det gjelder midlertidig tjenesteyting/yrkesutøvelse bør det også være en henvisning til artikkel 8 og krav om administrativt samarbeid.

I artikkel 7 nr. 3 er det sagt at de som tilbyr sine tjenester midlertidig skal benytte tittel i etableringsstaten. Dette bør komme frem i forslaget til forskrift.

 

kd.pdf