Finanstilsynet

Høring - Forvalterregistrering i verdipapirfonds andelseierregister


Det vises til Finansdepartementets høringsbrev 18. desember 2009, vedlagt høringsnotat med forslag til endringer i verdipapirregisterloven og forskrift om forvalterregistrering i verdipapirfonds andelseierregister.

Forslag til endringer er i det vesentligste i overensstemmelse med Finanstilsynets forslag som ble oversendt Finansdepartementet ved brev 12. oktober 2009. Finanstilsynet har derfor nå kun noen mindre forslag til justeringer/ presiseringer av mer teknisk art, og som har sin bakgrunn i at Finanstilsynet i mellomtiden har sett nærmere på behovet for å gjøre endringer også i forskrift om forvalterregistrering i verdipapirregister for finansielle instrumenter.


Til § 1 Definisjoner


Finanstilsynet anser det hensiktsmessig at også andelseierbegrepet defineres i denne bestemmelsen, og foreslår følgende ordlyd:

"Andelseier: Den reelle eier av verdipapirfondsandeler."


Til § 2 - Adgang til forvalterregistrering


Når forvalter innføres i registeret på vegne av oppdragsgiver følger det av § 2 andre ledd if t det skal fremgå av en anmerkning i andelseierregisteret at vedkommende er forvalter. Etter Finanstilsynet vurdering er det både nødvendig og hensiktsmessig at ansvaret for at det blir foretatt en slik anmerkning hviler på forvalter. Det bør inntas en presisering av dette i bestemmelsen. Det foreslås følgende ordlyd i § 2 annet ledd:

"Når en forvalter føres inn i andelseierregisteret, plikter han å opplyse registerføreren om at han er forvalter, og påse at det framgår av en anmerkning i registeret at vedkommende er forvalter. "


Til § 3 - Godkjenning av forvaltere


Til første ledd


Det følger av siste setning i § 3 første ledd at forvaltningsselskaper for verdipapirfond bare kan påta seg forvalteroppdrag "i den utstrekning det har tilknytning til forvaltningen av verdipapirfond eller en individuell portefølje ". Etter Finanstilsynets vurdering vil bestemmelsen bli mer presis ved at det vises til den relevante investeringstjenesten fremfor å benytte begrepet "individuell portefølje". Det foreslås derfor at "forvaltningen ... av en individuell portefølje" erstattes med det mer innarbeidede begrepet "aktiv forvaltning". Det anses også hensiktsmessig at det inntas en henvisning til relevant internasjonal direktivbestemmelse, og at det mer presise begrepet "verdipapirfondsforvaltning", jf. definisjonen i verdipapirfondloven § 1-2 første ledd nr. 4, benyttes. Finanstilsynet foreslår derfor følgende formulering:

"Forvaltningsselskap for verdipapirfond Mn bare få tillatelse til å opptre som forvalter i forbindelse med oppdrag som har tilknytning til verdipapirfondsforvaltning og/eller aktiv forvaltning som nevnt i direktiv 85/611/EØF (UCITS-direktivet) artikkel la nr. 2, jf. vedlegg 2".


Til fjerde ledd


I henhold til § 3 fjerde ledd skal søkere fra land utenfor EØS-området "dokumentere" at hjemlandet har gjennomført hvitvaskingsregler som er på linje med EØS-reglene om hvitvasking. Etter Finanstilsynets vurdering vil det være tilstrekkelig å kreve fremleggelse av en "erklæring eller lignende dokumentasjon" fra tilsynsmyndighet eller advokat hvor det bekreftes at det er gjennomført hvitvaskingsregler på linje med EØS-reglene. Et krav om at dette skal dokumenteres anses å være unødig byrdefullt både for søker og Finanstilsynet. Finanstilsynet foreslår derfor følgende ordlyd:

"Søkere fra land utenfor EØS-området må i tillegg vedlegge en erklæring eller tilsvarende dokumentasjon fra tilsynsmyndighet eller advokat som bekrefter at hjemlandet har gjennomført hvitvaskingsregler som er på linje med EØS-reglene om hvitvasking."


Til § 4 - Forvalterens plikt til å registrere opplysninger om andelseieren mv.


Til første ledd


Etter § 4 første ledd første setning plikter forvalter å føre fortegnelse over de andelseiere han er forvalter for. Det er foreslått en løsning hvor forvalter sikrer seg ved avtale at underforvaltere oppfyller registreringspliktene etter forskriften og utleverer opplysningene på forespørsel, jf. forslaget § 4 tredje ledd. Det bør tydeliggjøres også i første ledd første setning at det er oppdragsgivere forvalter plikter å føre fortegnelse over. Finanstilsynet foreslår derfor at bestemmelsen endres til å lyde:

"Forvalter skal føre fortegnelse over de oppdragsgivere han er forvalter for."


Til § 5 - Forvalters opplysningsplikt


Til første ledd


Finanstilsynet foreslår følgende mindre omformulering i første ledd annet punktum; " Dersom offentlig myndighet har lovhjemlet krav på opplysninger fra forvaltningsselskapet, har vedkommende myndighet rett til å få disse opplysningene fra forvalter for de andelseierne han er forvalter for." Opprinnelig forslag til ordlyd kan misoppfattes dit hen at "med hjemmel i lov" viser til "offentlig myndighet" og ikke til "krav ".

Finanstilsynet foreslår også at det presiseres i et nytt tredje punktum at opplysningene også må viderebringes på den måte, altså fremstillingsmessig eller i en eller annen bearbeidet versjon, som vedkommende offentlig myndighet fastsetter, og følgende ordlyd foreslås:

"Forvalteren skal fremskaffe og viderebringe opplysningene på den måte og innen den frist som følger av hjemmelsgrunnlaget eller som blir fastsatt av vedkommende offentlig myndighet."


Til tredje ledd


I forslaget § 5 tredje ledd er det formulert et unntak fra forvalters registrerings- og opplysningsplikt etter § 4 første ledd og § 5 annet ledd, og som omfatter andelseier som ikke er skattepliktig til Norge. Finanstilsynet ser at det kan være hensiktsmessig å innta unntaket fra § 4 første ledd som en ny siste setning direkte i § 4 første ledd.


Til sjette ledd


Finanstilsynet antar at en regulering av forvalters plikt til å sørge for rettslig og praktisk adgang til opplysninger om reell eier etter § 4 andre ledd vil være tilstrekkelig, og at en derfor kan fjerne det uttrykkelige kravet om innhenting av oppdragsgivers forhåndssamtykke. Dette vil kunne dra oppmerksomheten noe bort fra oppdragsgiver og rette et større fokus på reell eier. Forvaltere som er underlagt sekretessebestemmelser vil nødvendigvis måtte innente forhåndssamtykke fra sine oppdragsgivere, men dette vil da inngå som ett av flere tiltak forvalter må gjennomføre for å sikre adgang til opplysninger om reell eier.

Til § 7 - Overtredelse av krav etter forskriften

 

Til annet ledd:


I henhold til forslaget § 7 annet ledd kan forvaltertillatelser trekkes tilbake dersom forvalter ikke oppfyller de krav eller overholder de plikter som følger av eller i medhold av "denne forskriften ". Finanstilsynet foreslår at det i tillegg henvises til de krav og plikter som følger av verdipapirfondloven og verdipapirregisterloven.

Finanstilsynet foreslår følgende ordlyd:

"Finanstilsynet kan trekke tilbake tillatelsen til å stå oppført som forvalter dersom forvalteren ikke oppfyller de krav eller overholder de plikter som følger av eller i medhold av verdipapirfondloven, verdipapirregisterloven og/eller denne forskriften. "
 

Generelle merknader


Som nevnt ovenfor har Finanstilsynet foretatt en ny gjennomgang av Forskrift om forvalterregistrering i verdipapirregister for finansielle instrumenter. Det vises her til opprinnelig høringsnotat oversendt til Finansdepartementet 24. november 2003. I praksis vil foretak som søker forvaltertillatelse i henhold til forskrift om forvalterregistrering i verdipapirfonds andelseierregister normalt også søke tillatelse etter forskrift om forvalterregistrering i verdipapirregister for finansielle instrumenter. Finanstilsynet vil derfor understreke viktigheten av at det er samsvar i ordlyden i de to forskriftene om forvalterregistrering i den utstrekning det materielle innholdet er ment å dekke samme forhold. Dette vil kunne bidra til å unngå uklarheter med hensyn til forståelsen av forskriftene.


  

 

ft.pdf