Verdipapirfondenes forening

Høring - lov og forskriftsendring vedrørende forvalterregistrering i verdipapirfonds andelseierregister


Det vises til departementets høringsbrev datert 18. desember i fjor.

På bakgrunn av den dialog som to av våre medlemsselskaper har hatt med Finanstilsynet og Finansdepartementet, hvor det er påpekt en rekke vanskeligheter som norske fondsforvaltningsselskaper støter på ved salg av verdipapirfondsandeler utenfor landets grenser, foreslås det i høringsnotatet flere endringer i forvalterregistreringsforskriften som vil bøte på dette.

Verdipapirfondenes forening er svært tilfreds med at norske myndigheter på denne måten har vært lydhøre ovenfor bransjens behov for konkurransedyktige rammebetingelser. Om lag hver fjerde krone (vel 60 mrd. kroner) som er plassert i norskregistrerte aksjefond er nå fra utenlandske kunder. Ettersom forvalterregistrering er en svært vanlig måte å organisere distribusjon av verdipapirfond på i mange land, er en veltilpasset forskrift på dette området svært viktig for den videre utvikling av norsk fondsbransjen som eksportnæring.

Vi ønsker å gi honnør til det arbeidet som Finanstilsynet har gjort i sin gjennomgang av forskriften. Spesielt vil vi framheve det som positivt at Finanstilsynet ikke bare følger opp de forslag som er spilt inn fra bransjen, men også på eget initiativ foreslår ytterligere forenklinger i forskriften. Vi har således ingen problemer med å slutte oss til samtlige av de forslag til endringer i forvalterregistreringsforskriften som Finanstilsynet foreslår.

På et punkt er vi imidlertid av den oppfatning at forskriftsendringene ikke går langt nok. Dette gjelder drøftingen i avsnitt 2.4 hvor Finanstilsynet tilrår at forskriften bør omfatte de tilfeller et depotforetak opptrer på vegne av en enkelte kunde - selv om denne identifiseres som den reelle andelseieren ved innføringen i andelseierregisteret. Vi vil i denne forbindelse vise til høringsuttalelsen som våre to medlemsselskaper SKAGEN AS og ODIN Forvaltning AS i fellesskap har avgitt. Som påpekt i denne uttalelsen er det vanskelig å se hvilke reelle hensyn som skulle tilsi at registrering av et depotforetak på vegne av en enkelt identifisert kunde må omfattes av forvalterregistreringsforskriften. Vi kan ikke se at det skulle foreligge noen risiko for at formålet med forvalterregistreringsforskriften undergraves dersom forskriften justeres også på dette punkt.

Verdipapirfondenes forening stiller seg således fullt ut bak forslaget fra SKAGEN AS og ODIN Forvaltning AS om at det bør kunne gjøres unntak fra forvalterregistreringsforskriften når depotmottaker opptrer på vegne av en enkelt andelseier, forutsatt at den reelle andelseieren er klart identifisert.

 

vff.pdf