Oslo Børs

Høring - NOU:2009 kapital- og organisasjonsforhold i sparebanksektoren mv.


Oslo Børs støtter i hovedsak forslagene i utredningen som har til hensikt å bidra til at sparebanker og andre finansinstitusjoner, som ikke er organisert i aksjeselskaps form, skal ha rammevilkår som vil være positive for innhenting av kapital og som medfører at egenkapitalinstrumentet også skal kunne benyttes som redskap ved håndtering ved struktur- og foretaksendringer innenfor sparebanksektoren.

Det er positivt at Banklovkommisjonen foreslår at overskudd i finansinstitusjoner som ikke er organisert i aksjeselskaps form skal fordeles mellom og tilordnes henholdsvis grunnfondskapitalen og eierandelskapitalen på grunnlag av forholdet mellom størrelsen av de to kapitalformene etter årsregnskapet. Ved at det foreslås at sparebankloven § 28 fjernes, og sparebanker gis utvidet adgang til å vedtektsfeste hvordan utbyttemidler tilordnet grunnfondskapitalen skal kunne disponeres, vil problemene knyttet til utvanning av eierandelskapitalen kunne løses bedre enn ved dagens regelverk.

Oslo Børs mener videre at det er positivt at eierne av eierandelsbevis foreslås gitt større innflytelse ved behandling i generalforsamlingen av saker som vedrører eierne av egenkapitalbevis spesielt.  

Det vurderes videre som positivt at det legges opp til en rettslig ramme rundt struktur- og foretaksendringer i sparebanksektoren.

Oslo Børs legger til grunn at eierandelsbevisene kan noteres og handles på samme måte som dagens grunnfondsbevis.

 

 

 


 

oslobors.pdf