Pensjonskasseforeningene

Høringsuttalelse - Kapitalforhold i sparebanksektoren 


Det vises til Finansdepartementets høringsbrev av 9. januar d.å. hvorved Banklovkommisjonens utredning NOU 2009: 2 Kapital- og organisasjonsformer i sparebanksektoren ble sendt på høring.

Pensjonskasseforeningene tillater i denne forbindelse å gjøre Finansdepartementet oppmerksomme på at pensjonskasser har anledning til utstedelse av grunnfondsbevis. Dette følger av forsikringsvirksomhetsloven § 7-5 tredje ledd. Ved revisjonsarbeidet anser Pensjonskasseforeningene det som nærliggende og naturlig at nevnte bestemmelse i forsikringsvirksomhetsloven endres, slik at grunnfondsbevis også i denne lovbestemmelsen omtales som egenkapitalbevis. Av utredningen fremstår det ikke som om Banklovkommisjonen har sett dette aspektet.

Etter Pensjonskasseforeningenes oppfatning vil det være nærliggende å gi forslagene relatert til kapitalforhold i sparebanker, og da med særlig fokus på eierkapitalbevis, tilsvarende anvendelse for pensjonskasser så langt de passer. En egen bestemmelse som regulerer dette forholdet kan med fordel inntas i forslaget til endringer i finansieringsvirksomhetsloven, eventuelt i forsikringsvirksomhetsloven § 7-5.

Det bemerkes at mange av beveggrunnene for endret regelverk relatert til kapitalformer for sparebanker vil gjelde tilsvarende for pensjonskasser. Som det fremgår av utredningens innledning; det er et behov og ønske "om et modernisert egenkapitalinstrument i finansinstitusjoner som ikke er organisert i aksjeselskaps form". Pensjonskasser har en særegen struktur, rettslig sett ingen eier eller aksjekapital. Kapitalforholdene er nærmere regulert i forsikringsvirksomhetsloven § 7-5.

Banklovkommisjonen har fremhevet det som avgjørende at de aktuelle egenkapitalinstrumentene er undergitt ett og samme regelverk, uavhengig av om utsteder er sparebank, gjensidig forsikringsselskap eller kredittforening. Dette hensynet tilsier en anvendelse av foreslåtte regelverk for pensjonskasser, forutsatt at egenkapitalbevis utstedes, så langt bestemmelsene passer.

Det presiseres for øvrig at det nye regelverket vil forutsette en endring i skatteloven § 4-2 første ledd litra i. En ny bestemmelse kan ikke være avgrenset til sparebanker, hensett hensyn til ensartet regelverk.

For Norske Pensjonskassers Forening og De selvstendige kommunale pensjonskasser,
 

 

npf.pdf