Finansnæringens Hovedorganisasjon

Høringsuttalelse - om styrking av regnskapstilsynets virkemidler


Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH) viser til Finansdepartementets brev av 13.05.09 hvor det var vedlagt et høringsnotat fra Kredittilsynet der det foreslås endringer i verdipapirhandelloven og verdipapirforskriften som skal styrke virkemidlene i forbindelse med kontrollen av børsnoterte foretaks finansielle rapportering.

Innhenting av dokumentasjon


Det foreslås at Kredittilsynet skal kumle kreve at utsteder innhenter dokumentasjon for å verifisere den enkelte regnskapspost. FNH støtter ikke dette forslaget.

Plikten til å gi opplysninger til Kredittilsynet er omfattende etter gjeldende regelverk og bør etter vår oppfatning være tilstrekkelig til å dekke Kredittilsynets informasjonsbehov i de fleste tilfeller. Det synes i alle fall unødvendig å utvide opplysningsplikten ytterligere for finansinstitusjoner. Vi viser til at jf. kredittilsynsloven § 4 kan utstedere som er institusjoner underlagt tilsyn etter kredittilsynsloven blant annet pålegges å "sende inn oppgaver og opplysninger på den måten Kredittilsynet bestemmer og som tilsynet mener det trenger for å utføre sitt verv".

FNH vil også peke på at det er viktig at det foreligger en klar ansvarsdeling mellom revisor og regnskapstilsynet. Slik vi ser det innebærer Kredittilsynets forslag at regnskapstilsynet beveger seg inn på revisors ansvarsområde. Dårlig revisorarbeid forekommer utvilsomt i enkelte tilfeller, men vårt inntrykk er at dette hører til unntakene.

I henhold til høringsnotatet bør det være opp til Kredittilsynets skjønn å avgjøre hvilken dokumentasjon som kreves. Det bemerkes at Kredittilsynet må vurdere forholdet mellom hva det koster å innhente dokumentasjon og nytten av den informasjonen som innhentes, men at kostnad i seg selv ikke kan være grunnlag for å unnlate å innhente dokumentasjon som det ikke finnes noe alternativ til. Etter vårt syn bør ikke forslaget gjennomføres dersom det ikke kan forsvares ut fra en kost/nytte betraktning. Vi finner grums til å stille spørsmål ved om denne betingelsen er oppfylt.

Dersom departementet skulle beslutte å følge Kredittilsynets anbefaling, bør det kreves at Kredittilsynet har en kvalifisert mistanke om at den finansielle rapporteringen ikke er i samsvar med regelverket før pålegg om å gi ytterligere dokumentasjon gis.

Pålegg om avleggelse av nytt delårsregnskap


Det foreslås at Kredittilsynet skal kunne pålegge utsteder å avlegge nye delårsregnskaper dersom delårsregnskapene avviker vesentlig fra det som kreves etter lov eller forskrift. FNH støtter heller ikke dette forslaget.

Vi mener at selv om det foreligger vesentlige rapporteringsavvik bør det være tilstrekkelig å pålegge utsteder å endre sin fremtidige regnskapspraksis, korrigere feil i neste rapportering, herunder gi noteopplysninger om forholdet og gi offentlig tilleggsinformasjon. Videre bør det i vurderingen av forslaget ses hen til at utsteder må påregne økte kostnader dersom pålegg om avleggelse av nye finansielle rapporter blir gitt. Vi finner også her grunn til å stille spørsmål ved om forslaget kan forsvares ut fra en kost/nytte betraktning.

 

fnh.pdf