Barne- og likestillingsdepartementet

Høring - utredning om brede pensjonsordninger


Vi viser til høring om NOU 2009:13 Brede pensjonsordninger.

Det lå i utvalgets mandat å vurdere hvordan en kan sikre økt bruk av kjønns- og aldersnøytrale premier iprivate tjenestepensjonsordninger. Utvalget diskuterer prinsippet om kjønnsnøytralitet på grunnlag av tidligere utredninger NOU 2001:27 Om kjønnsnøytralitet i pensjonsordninger i privat sektor og NOU 2003: 11 Konkurranse i kollektiv livsforsikring.

Utvalget skriver i sine vurderinger at et system med fellesordninger og premieutjevning som motvirker at pensjonskostnadene varierer med medlemmenes kjønn og alder, i tråd med Forsikringsvirksomhetslovens kapittel 10A, kan økes. Utvalget konkluderer imidlertid med at kjønnsnøytralitet vil reise betydelige utfordringer. Det vil blant annet innebære kryssubsidiering ved at mannsdominerte foretak finansierer deler av premien for kvinnedominerte foretak.

Spørsmålet om kjønnsnøytralitet berører et viktig likestillingspolitisk prinsipp om likebehandling. Likestillingsombudet uttalte i 2000 at kjønnsdifferensiert premieberegning innebærer forskjellsbehandling av kvinner og menn, men at denne forskjellsbehandlingen må anses som saklig og ikke i strid med likestillingsloven. Ombudet uttalte seg likevel kritisk til forsikringsbransjens praksis, særlig når det gjelder kollektive pensjoner i arbeidsforhold. Ombudet uttalte at "hvis man presenteres for ulike premier, kan dette lettere gi arbeidsgiver et økonomisk motiv for å ansette menn fremfor kvinner."

Kjønnsnøytralitet er gjennomført i alle fellesordningene for pensjon i offentlig sektor og ble tillatt i privat sektor i 2006. Etter Barne- og likestillingsdepartementets vurdering bør kjønnsnøytralitet fortsatt være et tema for vurdering og utredning i det videre arbeidet med nye brede ordninger for tjenestepensjon i privat sektor.
 
  

 

bld.pdf