Næringslivets Hovedorganisasjon

Høringssvar - utredning om brede pensjonsordninger


Det vises til brev fra Finansdepartementet av 9. juni 2009.

Finansdepartementet ber i høringen ”Utredning om brede pensjonsordninger” om merknader til utvalgets anbefalinger og viser til utvalgets utredning NOU 2009: 13 ”Brede pensjonsordninger”.

Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) har følgende overordnede kommentarer til høringen:

  • Det foreligger ikke vesentlige forhold innen punktene innflytelse, alder- og kjønnsnøytralitet, mobilitet eller kostnader som kan forsvare en grunnleggende omlegging av det norske tjenestepensjonssystemet for privat sektor.
  • Det er sentralt å bevare foretakenes innflytelse og råderett over bedriftens tjenestepensjon. Innflytelse for arbeidstakerne kan oppnås gjennom retten og plikten til drøfting.
  • En løsning må bygge videre på prinsippene i norsk pensjonsregulering og arbeidslivsmodell, noe som innebærer at alle skal være omfattet av pensjonsordningen i et foretak og ha forholdsmessige ytelser. Hvis pensjon ble forhandlet inn i tariffavtalene ville disse prinsippene imidlertid medført store juridiske, praktiske og kostbare utfordringer for foretakene. Det er derfor ikke hensiktsmessig å la pensjon bli en del av tariffavtalen.
  • Det er viktig at foretakene har styring på valg av pensjonsprodukt, nivå og leverandør. De må selv kunne velge om de skal delta i et innkjøpsfellesskap eller ikke, eventuelt om de ønsker å delta i fellesskap med utjevning av premie. NHO vil ikke støtte krav om likhet eller standardisering av produktene, men ser at det kan være hensiktsmessig å jobbe for produktløsninger som samspiller godt.
  • Det gis støtte til forslaget om å utrede et hybridprodukt, gitt at dette blir et frivillig alternativ. Videre støttes forslaget om å foreta en vurdering av grensene for maksimale innskuddssatser og utbetalingslengde for opphørende pensjoner.
  • NHO ønsker avtalefestet pensjon (AFP) til alle og mener at dette vil være en god måte å oppnå bredde i pensjonssystemet på.

Nærmere utdypning av NHOs syn vil bli gitt nedenfor.

Råderetten må ligge hos foretaket


Dagens pensjons- og skattelovgivning tar utgangspunkt i det enkelte foretak. Ansvaret for foretakets tjenestepensjonsordning ligger hos virksomheten, og av dette følger råderetten. Det er i dag sjeldent at tjenestepensjon inngår i tariffavtaler i privat sektor. En tvungen innføring av pensjon i tariffavtaleform vil svekke arbeidsgivers råderett i en slik grad at de da heller ikke lenger alene kan stå til ansvar overfor det offentlige regelverket som regulerer pensjon.

Foretaket må også i fremtiden ha ansvar for å etablere og endre en pensjonsordning med utgangspunkt i egen økonomi og egne forhold, dog slik at kravene i lov om obligatorisk tjenestepensjon oppfylles. At foretaket, som står økonomisk ansvarlig, ikke lenger skal ha råderett, kan ikke aksepteres. Tariffe sting vil i prinsippet bety at man nærmest gir arbeidstakerne vetorett i tjenestepensjonsspørsmål, også for de forhold som følger av lovendringer.

Det er fullt mulig for partene å øve innflytelse over tjenestepensjon uten å frata foretaket råderetten. Arbeidstakerne kan utøve innflytelse gjennom drøftingsretten, mens ansvaret for beslutninger om pensjonsordningen ligger hos virksomheten. Arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjonene kan legge til rette for og bistå partene i den enkelte virksomhet med råd og veiledning i forbindelse med drøftingene. Slik sett kan partene gjennom organisasjonene legge til rette for brede ordninger gjennom frivillighet.

Årets lønnsoppgjør i offentlig sektor har tydelig vist konsekvensene av å ha tariffestede pensjonsordninger. De konfliktløsingsmulighetene som er aktuelle i en tariffavtale er ikke hensiktsmessige når det gjelder pensjon. Statsminister Jens Stoltenberg sa selv på pressekonferanse 4. juni 2009 at, ”Dette er spørsmål som i særdeles liten grad egner seg som noe som løses gjennom en Rikslønnsnemnd. Rikslønnsnemnd er satt opp for å avgjøre om lønnsøkning skal være 3, 4 eller 5 prosent, og ikke satt opp for å lage et nytt pensjonssystem...”

Tariffavtalefestede pensjonsordninger vil videre reise betydelige utfordringer for foretakene knyttet til lovkrav om forholdsmessighet og likebehandling av ansatte. Pensjonsordninger omfatter et foretaks ansatte, mens tariffavtalene er begrenset til arbeidstakere innen samme gruppe. Mangfoldet av tariffavtaler, samt det forholdet at det alltid finnes grupper av ansatte som ikke omfattes av tariffavtalen, kompliserer tariffesting av tjenestepensjon i stor grad. Ulik behandling av pensjon i de ulike overenskomstene vil lett komme i konflikt med de norske prinsippene om at alle ansatte skal være omfattet av den samme ordningen og at forholdsmessighetsprinsippet skal gjelde.

Andre forhold rundt tariffesting / bredde som NHO ikke kan støtte er:

  • Eventuelle forslag der det ligger krav om likhet og standardisering i produktvalget.
      o Foretakene må selv kunne velge produktvariant.
  • Partsstyrt pensjonsleveranse hvor pensjonsordningene må plasseres.
      o Foretakene må ha frihet til å beslutte hvor en pensjonsordning skal plasseres.
  • Krav til deltakelse i fellesordninger.
      o Ansatte skal være tilknyttet en pensjonsavtale som er koblet til foretaket. Hvis
         arbeidstakeren slutter skal det foregå en utmelding, og fripolise eller
         pensjonskapitalbevis skal utstedes.

Det kan videre bemerkes at det i utredningen ikke er foretatt en analyse av de konsekvenser som kan følge av en eventuell overgang fra dagens tjenestepensjonssystem til bredere tariffestede ordninger. I dag har foretakene både forskjellige pensjonsprodukter og nivåer. Konsekvensene av tariffe sting vil kunne være uforutsigbare, sterkt kostnadsdrivende og medføre overgangsbestemmelser med svært lang varighet. I tillegg vil tariffavtalefesting kunne ha negative effekter på arbeidsgivernes insentiv til å organisere seg (kostnadsterskler).

Det er derfor verken ønskelig ut fra prinsipielle hensyn, eller forsvarlig, å anbefale en slik omlegging av tjenestepensjonssystemet. Risikoen er stor for at eventuelle gevinster ikke vil stå i forhold til kostnadene. Konsekvensen kan også bli et mindre velfungerende system.

Økt bruk av alders- og kjønnsnøytrale premier


Drøftingen rundt alders- og kjønnsnøytralitet i utredningen gjelder premiene for tjenestepensjon.

Det foreligger ikke dokumentasjon på at det forekommer vesentlig grad av forskjellsbehandling i arbeidslivet, for eksempel i forbindelse med ansettelser, som kan knyttes til differensierte premier for tjenestepensjon.

Innskuddspensjon, hvis man kun ser på sparingen, er i sin form et produkt der premien ikke avhenger av alder og kjønn. Videre kan et hybrid produkt, når det gjelder alderspensjon, utformes slik at alders- og kjønnsforskjellene i premien dempes i forhold til tradisjonelle ytelsesprodukter ved at man går fra sluttlønnsprinsipp til alleårsopptjening, samt benytter opphørende ytelser i økt grad. Begge disse produktvariantene støttes, dog med forbehold om at et eventuelt fremtidig hybridprodukts spesifikasjoner blir i samsvar med det vi mener er hensiktsmessig.

Vi støtter imidlertid ikke ordninger der det søkes å oppnå alders- og kjønnsnøytralitet ved bruk av fellesordninger som ikke er frivillige for det enkelte foretak å tilslutte seg til. Dette fordi vi ikke kan akseptere ordninger som pålegger kryssubsidiering mellom foretak. Det er helt fundamentalt at et privat foretak er en økonomisk enhet ansvarlig for eget resultat. I tillegg vil vi nevne at private foretak ofte er små, og de vil seg i mellom ha en mer variert alders- og kjønnssammensetning enn for eksempel det kommuner har. En kryssubsidiering innen privat sektor vil derfor få mye større utslag og vil falle mer uheldig ut enn det man ser for offentlig sektor.

Lov- eller avtalebasert tilnærming til økt utbredelse av alders- og kjønnsnøytral premieberegning vil reise betydelige utfordringer. Hvis foretakene selv skulle ønske å inngå slike fellesordninger mener vi det finnes tilstrekkelig lovverk for å gjøre dette i dag.

Mobilitet


Det foreligger ikke vesentlige mobilitetshindrende effekter begrunnet i tjenestepensjons-forhold innen privat sektor som kan forsvare betydelig omlegging av det norske tjenestepensjonssystemet.

Det gis ikke støtte til modeller som skisserer tariffestede fellesordninger der arbeidstakerne er knyttet til et fellesskap på tvers av foretakene. Vi ser det som et viktig prinsipp at foretaket har kontroll over de som er tilsluttet foretakets pensjonsordning.

Pensjonssystemet hindrer ikke mobilitet i arbeidslivet


Utredningen kan ikke vise til dokumentert sammenheng mellom mobilitet og de vilkår en arbeidsgiver tilbyr når det gjelder tjenestepensjon. Videre ser vi at eventuelle mobilitetseffekter kan reduseres ved økt bruk av alleårsopptjening. Dette gjelder imidlertid mobilitet mellom to foretak i privat sektor.

Det er hverken behov for, eller ønskelig, å innføre krav om likhet eller standardisering av private pensjonsordninger ut fra et argument om fjerning av mobilitetshindre.

Når det gjelder mobilitet mellom offentlig sektor og privat sektor ønsker vi å påpeke at lønnsoppgjøret for offentlig sektor våren 2009, der dagens modell med brutto tjenestepensjon og AFP som tidligpensjon før 67 år blir videreført, bidrar til et nasjonalt pensjonssystem som ikke henger godt sammen. Forskjeller mellom offentlig og privat vil derfor fremover være det viktigste mobilitetshinderet innen tjenestepensjon.

Ikke behov for nye regler for medregning


NHO mener at det er et riktig prinsipp at arbeidstakeren selv har råderett over sine fripoliser og pensjonskapitalbevis slik at han eller hun selv kan foreta valg når det gjelder sammenslåing av poliser eller flytting mellom de forskjellige aktørene i pensjonsmarkedet. Videre åpner lov om individuell pensjonssparing for at individuelle pensjonsrettigheter kan slås sammen med fripoliser. Dagens regelverk for sammenslåing av fripoliser kan imidlertid forenkles ved at sammenslåing tillates uten at grunnlagsrente, utbetalingstid eller annet må endres.

I fremtiden vil det være mulig å forholde seg til en (eventuelt få) fripolise(r) eller pensjonskapitalbevis. Med pensjonsportalene som nå er åpnet på internett (www.norskpensjon.no og www.nav.no) er det dessuten enkelt å få god oversikt over egne pensjonsrettigheter.

Endrede regler for medregning, slik det beskrives i utredningen, vil ikke føre til et bedre system. Derimot kan det gi økte kostnader for foretakene knyttet til økt kapital, som igjen kan føre til innstramminger i pensjonsordningen på andre områder.

NHO ser ikke behov for nye løsninger for medregning, utover de mindre tilpasningene som er nevnt tidligere i avsnittet. Hvis det innføres endrede regler for medregning må disse eventuelt baseres på frivillighet for foretakene. Konsekvenser av nye løsninger må dessuten først utredes.

Lavere driftskostnader


Det er viktig at tjenestepensjonsprodukter er utformet på en måte som gjør dem kostnadseffektive. Det må videre være enkelt for foretakene å bedømme kostnader på kort og lang sikt i forbindelse med valg av pensjonsordninger. Når det gjelder kostnadseffektivitet kan dette best oppnås ved å stimulere konkurranse i et fritt marked.

Ved innføring av obligatorisk tjenestepensjon ble det stimulert til betydelig konkurranse om leveransen av innskuddspensjonsproduktet, og leverandørene konkurrerte om å levere et kostnadseffektivt produkt. Frivillige innkjøpsfellesskap har ytterligere skjerpet konkurransen og medført lavere kostnadsnivåer.

Når det gjelder utredningens sammenlikninger mellom kostnadsnivåer på tjenestepensjons-ordninger i forskjellige nordiske land kan det kommenteres at det norske innskuddspensjons-markedet fortsatt er umodent og at det er små beløp til forvaltning. Basert på foreliggende analyser mener vi det derfor er vanskelig å trekke konklusjoner i forhold til andre lands mer modne systemer.

NHO mener at målet om lavere driftskostnader ikke er et argument for opprettelse av partstyrte tariffestede fellesordninger. Videre etablering av frivillige innkjøpsfellesskap kan imidlertid være hensiktsmessig for å oppnå lavere kostnader fremover, både på innskuddspensjon og eventuelle nye hybridprodukter. Videre bør man gjennom effektive prosesser i selskapene, samt utvikling av produkter som er enkle å betjene, kunne oppnå fremtidig lavere kostnader. For å få et velfungerende marked er det imidlertid viktig at det finnes konkurrerende aktører.

Sikkerheten for pensjonsmidlene må ivaretas


Det er viktig at sikkerheten for pensjonsmidlene ivaretas og at man ved valg av løsning tar hensyn til dette.

Produktutforming


Hybrid tjenestepensjonsmodell


NHO støtter forslaget om å la Banklovkommisjonen utrede en ny type skattefavorisert tjenestepensjonsordning (hybridmodell). Vår støtte til hybridvarianten betinger imidlertid at dette er et produkt som foretaket frivillig kan velge å tegne.

En hybridordning vil, på samme måte som innskuddspensjon, kunne passe godt inn sammen med ny alderspensjon i folketrygden. Hybriden kan derfor være et aktuelt alternativ til dagens sluttlønnsbaserte ytelsesordninger. En sentral side ved en slik produktvariant er god forutsigbarhet for foretakene og at det ikke vil være videre forpliktelser etter at premie er innbetalt. Det er viktig å få avklart de regnskapsmessige effektene ved et slikt produkt.

NHO ønsker i denne omgang ikke å kommentere, eller støtte, detaljer beskrevet i høringen i forhold til mulige produktløsninger da vi finner det naturlig å ta dette inn mot Banklovkommisjonens arbeid med tilpasning av lovverket for tjenestepensjonsproduktene.

Vurdere økning av de maksimale innskuddssatsene


Utvalget foreslår at de maksimale innskuddssatsene i innskuddspensjonsordninger vurderes nærmere siden dagens grenser for enkelte arbeidstakere kan medføre uønsket nedgang i pensjonsordningens nivå ved omdanning fra ytelsesbasert til innskuddsbasert pensjons-ordning. NHO støtter at en slik vurdering foretas i forbindelse med Banklovkommisjonens arbeid med nye lovregler for private tjenestepensjoner. En slik vurdering bør ta i betraktning at det for foretak med AFP kan være rimelig å ta utgangspunkt i det samlede pensjonsnivået bestående av folketrygd, AFP og tjenestepensjon.

Lovverket bør åpne for at innskuddsordninger kan konstrueres slik at disse kan gi sammenliknbare pensjonsnivåer for lønnsgrupper opp til 12 G, uavhengig av om det er valgt ytelsesordninger eller innskuddsordninger. For å oppnå dette kan det være behov for å vurdere knekkpunkt og maksimale innskuddssatser.

Private innskuddspensjonsordninger bør ha mulighet til å dekke ansatte med høy lønn like godt som det rammene tillater for offentlig sektor.

Utbetalingslengde


En alderspensjon i en tjenestepensjonsordning kan enten ha livsvarig utbetaling eller den kan være opphørende, der utbetalingen stanser etter et gitt antall år. I dag er minste utbetalingslengde 10 år. Utvalget anbefaler at det utredes hvorvidt minstekrav til en opphørende alderspensjons varighet i tjenestepensjonsordninger bør økes, alternativt om det bør stilles krav om at alderspensjonen minimum skal utbetales frem til en viss alder.

NHO mener at dette er en fornuftig anbefaling. Pensjonsreformen vil gi økt fleksibilitet og mulighet til å starte uttak av alderspensjon fra 62 år. Gitt at denne fleksibiliteten også innføres i regelverket for tjenestepensjoner bør man vurdere reglene for utbetalingsperiode. En løsning kan være at alderspensjonen i en tjenestepensjon minst skal utbetales til en viss alder, for eksempel til 77 år. Tilsvarende bør det vurderes hvilke regler som skal gjelde hvis uttaket starter etter 67 år. Det er da rimelig å vurdere mulighet for en kortere utbetalingslengde.

AFP for alle


NHO mener at avtalefestet pensjon (AFP) bør være en ordning som gjelder alle arbeidstakere. AFP til alle vil være en god måte å oppnå bredde i pensjonssystemet på.

 

nho.pdf