Norges Bondelag

Høring - utredning om brede pensjonsordninger NOU 2009:13


Det vises til NOU 2009:13 med tilhørende høringsbrev. Norges Bondelag ser behovet for å tilpasse pensjonsordningene til nytt alderspensjonssystem i Folketrygden, og har ingen prinsipielle innvendinger mot utredningens diskusjon og konklusjon mht å innføre en tjenestepensjonsordning som kombinerer elementer fra innskuddspensjon og ytelsespensjon (hybridmodellen). Det er viktig at fremtidige pensjonsordninger er kostnadseffektive for så vel arbeidstaker som arbeidsgiver. Vi vil videre påpeke at en ikke må overse at alle - og ikke bare lønnsmottakere - har behov for ordninger som ivaretar pensjonsrettigheter, og vi ønsker å knytte noen kommentarer til dette.

Pensjonsordninger for andre enn Lønnsmottakere?


Mandatet for utredningen Brede pensjonsordninger, er begrenset til en gjennomgang av pensjonssystemet for ansatte i privat sektor. Pensjonssituasjonen for den store andelen av selvstendig næringsdrivende i Norge, er således ikke behandlet i utredningen. Norges Bondelag er av den oppfatning at også denne gruppen skattytere må gis bedre betingelser for å kunne sikre seg en inntekt som pensjonist. Dette kan blant annet gjøres ved å øke skattefradraget for pensjonssparing. Iht skatteloven § 6-46 (3) kan selvstendig næringsdrivende, frilansere og deltakere i ansvarlige selskaper få skattefradrag for tilskudd til pensjonsordning etter innskuddspensjonsloven. Skattefradraget er begrenset til 4 prosent av vedkommende persons samlede beregnede personinntekt fra næringsvirksomhet, godtgjørelse til deltaker for arbeidsinnsats, eller lønn mellom 1 og 12 G, jf. innskuddspensjonsloven § 2-3 (2). Skattefradraget er med andre ord mindre enn hva en arbeidsgiver kan få fradrag for når tilskuddet skjer som del av en pensjonsordning for ansatte. Her er begrensningen 5 prosent (mellom 1 og 6 G) og 8 prosent mellom 6 og 12 G. En bred og standarisert pensjonsordning bør være lik for alle. Skattehensynet veier tungt mht innføring av og størrelse på en pensjonsordning. Et pensjonssystem som, skatterettslig sett, favoriserer ansatte fremfor selvstendig næringsdrivende, er etter vårt syn uheldig. Målet må være at alle som bidrar til verdiskaping i samfunnet, enten det er som lønnsmottaker eller som næringsdrivende, bør ha like muligheter for å kunne tjene inn til alderspensjonsordning, især når fellesskapets midler benyttes. En måte å løse dette på kunne være å utvide folketrygden, og således redusere behovet for private tjenestepensjonsordninger. En kan også se for seg en utvidelse av AFP-ordningen til også å omfatte selvstendig næringsdrivende. Dette ville gi en bred pensjonsordning i videste forstand.

Norges Bondelag ber myndighetene om å legge bedre til rette for pensjonsspareordninger for selvstendige næringsdrivende, både gjennom å forbedre eksisterende pensjonsordninger og gjennom å inkludere selvstendige næringsdrivende i fremtidige pensjonsordninger.

 

bondelaget.pdf