Den norske Revisorforening

Høring - Forsinkelsesgebyr for ideelle stiftelser


Det vises til Finansdepartementets høring 7. oktober 2009 av et forslag om at ideelle stiftelser ilegges halvt forsinkelsesgebyr ved for sen innsending av årsregnskap.

Revisorforeningen støtter at helt små, ideelle stiftelser bør ilegges lavere forsinkelsesgebyr. Vi tenker her på stiftelser som forvalter en begrenset kapital for utdeling til ideelle formål eller som driver en begrenset ideell virksomhet, f.eks. der lokale ildsjeler gjennom en stiftelse tar vare på bygninger eller gjenstander med lokalhistorisk betydning.

Samtidig mener vi at det vil være galt å redusere forsinkelsesgebyret for større, ideelle stiftelser. Vi har merket oss de praktiske problemene som gjør at det ikke uten videre lar seg gjøre å gradere forsinkelsesgebyret ut fra stiftelsens størrelse. Revisorforeningen mener at det da vil være bedre med en mer standardisert løsning for delvis ettergivelse av forsinkelsesgebyr for små, ideelle stiftelser.

Vi støtter derfor det alternativet som er angitt i høringen om at det kan legges opp til en praksis hvor små stiftelser, det vil si stiftelser som kan dokumentere at de ikke har midler over 50 000 kroner, kan få halvert forsinkelsesgebyret etter søknad om ettergivelse. Revisorforeningen anser også at en slik standardisert løsning kan og bør kombineres med en justering av praksis for ettergivelse etter en konkret vurdering i den enkelte sak. Her bør en i større grad enn etter gjeldende praksis ta hensyn til at tillitsvalgtes innsats i små stiftelser gjerne er basert på frivillig innsats på fritiden av personer uten særskilt innsikt i nærings- eller organisasjonslivet mv.

I høringen er det ikke vurdert særskilt om en slik praktisering krever lovendring. Etter Revisorforeningens vurdering vil en ensartet og politisk avklart anvendelse i denne retning kunne praktiseres innenfor gjeldende lovregler ("særlige rimelighetsgrunner").

 

dnr.pdf