Finansnæringens Hovedorganisasjon

Høringsuttalelse - endringer i årsregnskapsforskriftene for forsikringsselskaper, banker/finansieringsforetak og verdipapirforetak


Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH) viser til Finansdepartementets brev av 05.06.09 hvor det var vedlagt et høringsnotat fra Kredittilsynet om endringer i årsregnskapsforskrifter for foretak under tilsyn.

FNH ga i høringsuttalelsen av 10.12.08 til forslaget til endringer i kravene til noteopplysninger mv. i årsregnskapsforskriften for forsikringsselskaper som departementet sendte på høring 05.11.08 uttrykk for at det er behov for lettelser fra opplysningskravene i IFRS for små forsikringsselskaper. Vi vurderer det som positivt at det nå foreslås særskilte lettelser i kravene til noteopplysninger for de små forsikringsselskapene. Etter vår oppfatning er imidlertid forslaget til lettelser for begrenset. Forslaget innebærer at små forsikringsselskaper vil bli stilt overfor mer omfattende notekrav enn tidligere. Slik vi ser det vil ikke nytteverdien av dette stå i rimelig forhold til ressursbruken. Lettelsene i kravene til noteopplysninger bør være minst like omfattende som etter overgangsregelen for regnskapsåret 2008.

Kredittilsynet uttaler i høringsnotatet at ved utformingen av regler om lettelser, vil det ikke være hensiktsmessig å videreføre de tidligere bestemmelsene i forskriften som gjaldt i henhold til overgangsregelen. FNI-I deler ikke Kredittilsynets vurdering. Sett på bakgrunn av at IFRS ikke er utarbeidet med tanke på små foretak, mener vi at det kan være fornuftig å videreføre noen notebestemmelser fra den tidligere forskriften som er bedre tilpasset de små selskapenes virksomhet og ressurstilgang enn notekrav som er basert på IFRS. FNH vil foreslå at overgangsregelen for regnskapsåret 2008 omgjøres til en permanent regel.

FNH har ikke innvendinger til at lettelsene kun gjøres gjeldende for selskaper som ikke inngår i konsern der konsernregnskapet utarbeides etter IFRS i samsvar med regnskapsloven § 3-9 og selskaper som ikke har verdipapirer notert på regulert marked i en EØS-stat. I lys av at det er besluttet å foreta en endring i regnskapsloven § 3-9 som innebærer at det innføres IFRS-plikt for børsnoterte foretak som ikke utarbeider konsernregnskap, er det rimelig å kreve at børsnoterte forsikringsselskaper utenfor konsern skal utarbeide årsregnskap i henhold til årsregnskapsforskriftens maksimale IFRS-tilpasning.

FNH har ingen merknader til øvrige forslag i høringsnotatet.

 

 

fnh.pdf